Borgerliga blocket nära att enas

Mycket tyder på att de fyra borgerliga partierna kommer att kunna enas om ett gemensamt program för hur Skurup ska drivas den kommande mandatperioden.
Skurup • Publicerad 25 september 2002

Moderaternas Niklas Sjöberg säger att mötet i tisdagskväll medförde att de i stort har ett färdigt program att presentera. - Vi är också klara till 75 procent med platsfördelningen i beredningar och nämnder. Men jag har gott hopp om att allt ska vara färdigt efter nästa möte i slutet på veckan. Han vill inte berätta i detalj vad parterna enats om när det gäller fördelningen så här långt. Tidigare har emellertid Niklas Sjöberg sagt att moderaternas uppfattning är att det största av de borgerliga partierna ska inneha posten som kommunalråd. Han bekräftar också att det fortfarande gäller. - Vi har inte lämnat den ståndpunkten. Något som i så fall medför att han själv kommer att föreslås till den platsen. Till nästa möte kommer den borgerliga fyrklövern också att bjuda in SPI. Dagen efter valet talade Niklas Sjöberg med företrädare för partiet och då tyckte han att det kändes som om SPI skulle ansluta sig till den borgerliga alliansen. Men efter att ha läst intervjun med partiets förstanamn i Skurup, Björn Kihlgren, i gårdagens YA tycker han att det förefaller som om något hänt. Under gårdagen skulle dock folkpartiet eller centern ta förnyad kontakt med SPI för att visa att det är de borgerligas uppriktiga vilja att knyta partiet till sig. Det skulle i så fall ge sammanlagt 18 mandat men det garanterar inte att de får styra Skurup även om den socialistiska sidan bara skulle samla 17. - Vårt förslag kan ändå bli nedröstat i kommunfullmäktige. Teoretiskt kan partierna utanför blockbildningen, kommunens väl och Sverigedemokraterna, avgöra med sina röster. Niklas Sjöberg håller också för troligt att den socialistiska sidan kommer att lägga ett motförslag om m + c + fp + kd samsas kring ett program och gör anspråk på posterna som kommunalråd samt ordförande i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Blir utvecklingen sån kan det komma att dröja innan det är helt klarlagt vilka som ska regera Skurup de närmsta fyra åren.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.