Bra bokslut för kommunen

Visserligen blev 2001 ett bra år ekonomiskt för Skurups kommun men precis som i fjor varnar kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Thorsson (s) för att låta glädjen bli allt för långvarig.
Skurup • Publicerad 1 april 2002

Då gällde det ett hotande underskott på tio miljoner kronor trots ett bokslut för 2000 som visade på ett plus på 19 miljoner. Underskottet undveks dock och i stället blev det en vinst för 2001 på 15 miljoner. Orsaken är främst den förhållandevis låga arbetslösheten i Sverige vilket medfört att intäkterna i form av skatter ökat. Något som gäller för kommuner generellt i landet. Ytterligare en bidragande orsak sägs vara att kostnaderna beräknades högt från början. Trots det gav emellertid kommunen tilläggsanslag till både social- och barn- och utbildningsnämnden under fjoråret på flera miljoner kronor. Precis som i fjor är dock Torbjörn Thorsson oroad över att det positiva bokslutet för med sig att verksamheterna tror att det finns ett ökat ekonomiskt utrymme. - Det finns för många 25 000 kronors ärenden. Tillsammans medför det att summorna lätt halkar iväg. Ett smygande hot på lång sikt är också det faktum att kostnaderna ökar mer än intäkterna. Dessutom är kommunens behov av investeringar stort under den närmsta tiden. De beräknade kostnaderna överstiger de mål som tidigare satts upp för hur mycket som det är lämpligt att investera.  

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.