Brist på deltidsbrandmän i Skurup
Först i slutet av året räknar man med att kunna fylla de tre vakanserna.
-Som läget är just nu kan man säga att vi har ett permanent behov av deltidsbrandmän i Skurup, säger Lars Gösta Andersson, distriktschef vid Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, Sörf.
Vakanserna ska dock inte ha påverkat räddningstjänstens insatser. Vid ett fåtal tillfällen under sommaren har Skurups deltidskår varit underbemannad under delar av dygnets timmar. Vakanserna ställer till det vid utryckning.
-Vid de tider när det saknas bemanning har Skurup slagit larm till Ystad samtidigt. Den som är styrkechef från Skurup har på plats fått avgöra om Ystad behövs eller inte, säger Lars Gösta Andersson.
Skurups räddningstjänst består normalt av 20 deltidsbrandmän. Sedan i våras har styrkan bestått av 18 brandmän, vilket betyder att visa av insatsgrupperna inte varit fulltaliga.
Två av deltidstjänsterna har varit vakanta under några månader. Nyligen slutade ytterligare en av brandmännen och styrkan reducerades till 17 deltidare. Just nu planeras utbildningsinsatser och går allt som det ska startar en utbildning av nya deltidare i oktober. Lars Gösta Andersson räknar med att styrkan ska vara fulltalig i november eller december.
Andersson medger dock att det är svårt att hitta personer som är villiga att ta ett jobb som deltidare. Helst ska deltidsbrandmannen bo och jobba på orten. I annat fall blir det problem vid utryckningar dagtid.
-Man måste klara läkarundersökningen och också uppfylla vissa fysiska krav – framför allt för rökdykning. Det gör att det inte alltid är så lätt att hitta folk som uppfyller kraven, säger Andersson.
Räddningstjänsten håller därför ständigt ögon och öron öppna för att hitta personer som kan passa in i deltidsorganisationen. Genom det öppna hus räddningstjänsten i Skurup nyligen hade fick man in ytterligare fem intresseanmälningar. En av intressenterna var dessutom kvinna, något som välkomnas av Andersson.
Önskemålet är att de fyra femmannastyrkor man har i Skurup ska kunna ha en reserv per grupp tillgänglig. Intresseanmälningarna kommer därför att följas upp för att förhoppningsvis säkerställa att räddningstjänsten i kommunen slipper vakanser i framtiden.
-Vi kan inte heller ha för många reserver. Man ska hålla kunskapen levande och även om man är reserv deltar man i utbildningar och följer också med ut på larm. En reserv per gäng är maximalt vad vi kan jobba med, säger Andersson.