Bruksgården kan komma att byggas till

Blir det inget äldreboende i kvarteret Anna kan lösningen vara att i stället bygga till Bruksgården. Osäkerheten om vad som ska hända gör att det nu dyker upp fler alternativ för att möta behovet av platser.
Skurup • Publicerad 21 februari 2003

Debatten om hur äldreomsorgen i kommunen ska se ut i framtiden har pågått under lång tid. För något år sedan pekade det mesta på ett nybygge i kvarteret Anna. Men nya kommunalrådet Niklas Sjöberg (m) har sagt att han inte känner sig bunden av tidigare ställningstaganden. Frågan har också vänt neråt i den politiska hierarkin för att utredas ännu en gång. Detta sedan socialnämnden i fjor föreslog att kommunen borde prioritera en nybyggnation före en renovering av Bruksgården. Samtidigt kämpar äldreboendet i Rydsgård mot klockan efter att ha fått anmärkningar av Arbetsmiljöinspektionen. Kommunen bedriver just nu verksamheten med tillfälliga lösningar inför den utlovade starten av ombyggnaden som måste ske senast 2004. Biträdande förvaltningschef Birgitta Jönsson har för ett litet tag sedan kontaktat Arbetsmiljöinspektionen och informerat om situationen och osäkerheten när det gäller tidsaspekten. - Skulle ombyggnaden dra ut på tiden har de svarat att det är en diskussion vi i så fall får ta då. Eva Andersson som är verksamhetschef för äldreomsorgen i område Rydsgård/Skivarp är emellertid förhoppningsfull när det gäller att renoveringen kan ta sin början under nästa år. Första steget är nu taget i och med att kommunen upphandlat arkitekttjänsten. - För närvarande tittar vi på olika skissförslag på hur det kan komma att se ut när det är färdigt. Men när det blir rent tidsmässigt är beroende av hur det blir med kvarteret Anna. Ett resultat av renoveringen är att antalet rum minskar med tolv stycken. För att inte kommunens kapacitet att ta hand om de äldre ska minska måste det tillföras rum någon annanstans. Dessutom kommer behovet av platser att öka under de kommande tio åren. Något alla politiker är ense om. - Säger de nej till ett nytt äldreboende i Anna är en variant att bygga till Bruksgården. Först och främst med tolv rum för att bibehålla nuvarande kapaciteten. Men ska även ökningen av antalet platser täckas upp måste det skapas lika många rum till.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.