Annons

Byalag vill förbättra hamnen

Abbekås hamn måste utvecklas och bli mer attraktiv. Det menar byalaget som i en skrivelse till kommunen föreslår att olika intressegrupper möts för att planera kring hamnens framtid.
Skurup • Publicerad 9 oktober 2002
Bild: Mark Hanlon
Bild: Mark HanlonFoto: 

- Hamnen har en stor potential som inte till fullo utnyttjas idag. Man kan till exempel ofta se att turister kör ner till hamnen och sedan kommer de tillbaka efter en minut, säger Hans Lindell, ordförande i byalaget i Abbekås. Det beteendet hoppas Hans Lindell att det ska bli slut på nu. I det visionsarbete som byalaget arbetar med har många idéer till utveckling av hamnen kommit fram. Förslag finns bland annat om att bygga ett fiskemuseum och att anordna seglarskola. Byborna vill även att man tar fram en broschyr över Abbekås och att hamnområdet snyggas upp. - Vi vill inte att det här ska bli ett nytt Kåseberga, men det är viktigt att det är snyggt och prydligt i hamnen, säger Hans Lindell. I sin skrivelse påpekar han att hamnen spelar en central roll för alla abbekåsbor och att den är en angelägenhet även för kommunen i sin helhet, framför allt med tanke på att Skurup marknadsför sig som "Kommunen vid sydkusten". Byalaget poängterar även att åtgärder borde vidtas tämligen snart. - På Sillens Dag fick vi höra många negativa kommentarer om hamnen och missnöjet har ju även ventilerats i pressen under senare tid. På kommunen är man positiv till bybornas önskan om att utvecka Abbekås. - Det är en viktig process och vi är glada att initiativet kommer från lokalbefolkningen, säger Karin Erlandsson, turism- och kulturchef. Från kommunens sida vill vi gärna hjälpa till och Abbekås hamn är en av de tio områden som är högprioriterade vad gäller turismutveckling. Hon berättar att det redan bildats en grupp i kommunen som arbetar fram en skötselplan för kommunens stränder och hamnar. - Vi har också ansökt om pengar för blå flagg. Tyvärr har vi fått nej av politikerna men vi kommer att göra ett nytt försök. Blå flagg är en miljö- och kvalitetsmärkning för hamnar och stränder. Hittills har cirka 150 hamnar och stränder i Sverige blivit godkända och Karin Erlandsson hoppas att Abbekås kommer att höra till dem i framtiden. Något som kommunen däremot anslagit pengar till är nya informationsskyltar varav en hamnar just i Abbekås hamn. Men Karin Erlandsson betonar att kommunen inte kan göra allt när det gäller utvecklandet av turism. - Vi kan hjälpa till och stödja men det krävs också att det finns privata intressenter som vill satsa på Abbekås. Även tekniska nämnden ska vid nästa möte den 15 oktober ta upp några frågor som rör utvecklingen av Abbekås hamn. - Vi ska bland annat diskutera småbåtshamnen och storleken på platser och båtar. En ändrad utformning av enslinjen står också på dagordningen, säger Bo Svensson, teknisk chef på kommunen.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons