Annons

Centrala Skurup utsatt för vandalisering

Natten mot torsdagen drabbades såväl skolor som företag och privata bostäder i hela Skurup av fönsterkrossning. Värst var skadegörelsen på Macklean- och Mariaskolan.
Skurup • Publicerad 14 januari 2005

Den senaste veckan har ett flertal rutor slagits sönder på bland annat Mariaskolan. Men den vandalism som inträffade i onsdags kväll och den efterföljande natten är förmodligen en av de mer omfattande i kommunen någonsin.

– Jag startade glasfirma i Skurup 1965 och har inte varit med om något liknande, berättar Oscar Magnusson.

Annons

Han fick i går lämna pensionärslivet och hoppa in och hjälpa sonen Rolf som numer tagit över Skurups Glas- och ramtjänst. På både Mariaskolan och Mack-leanskolan har omkring 15 rutor krossats. Just Mariaskolan har haft stora problem med sönderslagna fönster i samband med vårterminens start.

– Det här är tredje gången jag byter samma fönster på en vecka, säger Rolf Magnusson samtidigt som han lyfter ur ett av de skadade fönstren.

Cathrine Jonsson är fritids-pedagog på Mariaskolan och använder ofta den sal där fönsterkrossningen varit som värst.

– På fritids brukar vi äta frukost där men nu har vi fått byta sal. Mycket tid går åt till att sopa upp glassplitter och ändå är man orolig att det ska finnas något kvar som barnen kan skada sig på.

De senaste dagarna har ommöbleringar medfört att någon klass fått vara utomhus en lektion eftersom rummen inte räckt till. Cathrine Jonsson tycker dock inte att undervisningen än så länge påverkats av skadegörelsen.

Andra ställen som drabbades av vandaliseringen är friluftsbadet, Malmömagasinet, Café Centrum, någon förskola samt villor på både Hyltaskog, Tulehem och Saritslöv.

Eventuellt kan ytterligare ha blivit drabbade men det var de uppgifter som kommit in fram till i går eftermiddag.

Polisens stationsbefäl Per Hansson säger att fönsterkrossningen inträffade mellan klockan 20 i onsdags och fram till ett på natten. Merparten den sista timmen. – Troligen har rutorna krossats genom stenkastning. Vi har också vittnesuppgifter att en person på moped ska vara inblandad i skadegörelsen.

Rolf Magnusson säger att fenomenet med omfattande vandalism av fönster ofta sammanfaller med skolterminernas start och slut.

Per Hansson är beredd att hålla med honom när det gäller just skadegörelsen på skolor. Senast fönster krossades i större skala var i samband med sommarlovet i fjor.

Annons

Per Hansson säger att polisen nu kommer att ha extra uppmärksamhet i Skurup nattetid i den mån det är möjligt.

Matz Jönsson

0411-55 79 01

matz.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons