Dagbarn-vårdare i lyckat samarbete

Ett nytt arbetsavtal 1998 medförde att en ovanlig lösning på arbetssituationen för dagbarnvårdarna i Skurup Norra togs fram. En lösning som nu visat sig bli väldigt populär.
Skurup • Publicerad 27 mars 2002
Stjärnan i Skurup, en viktig samlingspunkt för dagbarnvårdarna på Östergårdsområdet.
Stjärnan i Skurup, en viktig samlingspunkt för dagbarnvårdarna på Östergårdsområdet.Foto: 

- Kontakten med andra vuxna och samarbetet som har uppstått mellan oss är väldigt positivt, säger dagbarnvårdare Lotta Kruus i lokalen Stjärnan på Östergårdsområdet. 1998 fastslog det nya avtalet att även dagbarnvårdare skulle arbeta en normal 40-timmars vecka. Eftersom arbetssituationen sällan medger att barnen hämtas vid exakt samma klockslag varje dag jobbade de flesta dagbarnvårdare tio timmar om dagen. Redan efter fyra dagar var alltså deras 40-timmars vecka fylld. Nyordningen efter avtalet innebär att dagmammorna har barnen hos sig fyra dagar i veckan. På ett rullande schema vistas sedan barnen på dagbarnvårdarlokalen Stjärnan den femte dagen. Där samlas dessutom alla dagbarnvårdare och de 35 barnen en gång i veckan för gemensamma aktiviteter, ofta med temainslag. - Vi var tvungna att hitta på något nytt och vad jag vet finns inte det här systemet någon annanstans, säger biträdande rektor Gunnel Holmström. När Gunnel Holmström berättat för andra chefer inom barnomsorgen om systemet har idén blivit positivt mottagen. Att ordna en gemensam lokal på lämplig plats kan dock innebära ett problem om man vill anamma lösningen. Den nya organisationen i Skurup startade redan 1998 men man har bara befunnit sig i de nuvarande lokalerna sedan 8 månader tillbaka. - Vi har bytt lokal flera gånger men vi har i alla fall bytt upp oss hela tiden, säger Gunnel Holmström. Samarbetet mellan dagbarnvårdarna i Skurup Norr har nu också spritt sig till Skurup Söder. Sedan den 1 mars kommer alla i det södra teamet till Stjärnan en dag i veckan för avlastning, samarbete, erfarenhetsutbyte och vuxenumgänge. En nyskapande lösning på det ökade behovet av fler dagisplatser som uppstått sedan maxtaxan infördes.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.