Dålig hygien vid hantering av mat
De sammanlagt 111 testen har utförts på både restauranger och gatukök samt i affärer och kommunens kök. Av dessa var 16 procent tjänliga med anmärkning. - Det är höga siffror. Mest handlar det om brister i hanteringen som till exempel dålig hygien, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Carina Larsson Barthel. I en del fall var proverna inte helt utan anmärkning ens vid den andra kontrollen. Det gällde salladstallrik, baguette och pålägg levererat från extern leverantör. Inga prover har emellertid fått omdömet otjänligt. Men Carina Larsson Barthel påpekar att det krävs väldigt mycket för att ett livsmedel ska klassas som otjänligt. - Det måste innehålla bakterier som framkallar matförgiftning. I de prover vi tagit har det också vuxit bakterier men inte av sådan art. Främst är det restauranger, gatukök och affärer som slarvar. Hanteringen av mat i skolköken tycker Carina Larsson Barthel däremot är föredömlig. Hon berättar att förhoppningen är att kommunen till hösten ska kunna erbjuda alla berörda att delta i en utbildning i hygien. Men om det blir någon sådan möjlighet är ännu inte bestämt. Resultatet av testerna under 2002 medför att miljö- och hälsa i år kommer att ta fler prover på de ställen som hade anmärkning.