Annons

De kämpar för fler vuxna ute på gatorna

Ann Lundberg och Therese Malmqvist har tröttnat på stöket i Rydsgård och Skurup. Nu har de bestämt sig för att dra igång en ny nattvandrargrupp.
Skurup • Publicerad 29 mars 2014
Tryggare utemiljö. Therese Malmqvist och Ann Lundberg vill se fler föräldrar ute bland ungdomarna. ”Egentligen handlar det inte om att tillrättavisa, utan om att ge trygghet”, säger de.
Tryggare utemiljö. Therese Malmqvist och Ann Lundberg vill se fler föräldrar ute bland ungdomarna. ”Egentligen handlar det inte om att tillrättavisa, utan om att ge trygghet”, säger de.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Therese Malmqvist och Ann Lundberg, två Rydsgårdsdamer som bestämt sig för att på nytt dra igång nattvandrarverksamheten i byn.
Therese Malmqvist och Ann Lundberg, två Rydsgårdsdamer som bestämt sig för att på nytt dra igång nattvandrarverksamheten i byn.Foto: 

– Alla är överens om att nattvandrarna behövs, någon måste bara sätta igång och hålla i verksamheten. Nu har vi tagit de första stegen och vi hoppas att fler vill vara med och dela på ansvaret, säger de.

De menar att problemet med stök, bråk och buskörning blivit allt större den senaste tiden.

Annons

– I Rydsgård har vi mycket skadegörelse, framförallt vid tågstationen med även på andra håll. Folk blir misshandlade och det körs för fullt med både epatraktorer och vanliga bilar, säger Ann Lundberg och tror att vuxnas närvaro skulle kunna göra stor skillnad.

– När nattvandrare är ute blir det lugnare, det vet man ju.

Väntar barn

Själv bor hon i Skurup och har en son som är åtta år. Therese Malmqvist bor i Katslösa och väntar sitt första barn. Att nattvandringen främst ligger på föräldrar till tonåringar är en åsikt de hoppas kunna ändra på.

– Vem som helst kan hjälpa till och nattvandra. Det handlar ju inte om att hålla koll på sina egna barn, utan att bidra till ett lugnare samhälle, säger Therese Malmqvist.

Deras engagemang började, som så mycket annat, med ett inlägg på Facebook.

– Jag tog upp frågan och fick mycket bra respons från flera andra vänner. Nu har vi gjort en egen sida för nattvandringen i Skurup och Rydsgård och snabbt fått ett 50-tal medlemmar. Vi försöker sprida det så bra vi kan och bjuda in andra som bor i områdena, säger Therese Malmqvist.

Tanken är just att låta Skurup och Rydsgård samverka under en och samma förening och hittills har ett tiotal personer signalerat intresse av att vara med och vandra.

– Ju fler vi är desto bättre kommer det här att fungera, för då måste ju inte varje person nattvandra speciellt ofta. Det handlar mest om fredagar, lördagar och stora helger. Är vi ett stort gäng så går det här lätt att ordna, säger Ann Lundberg.

Enligt initiativtagarna är det precis rätt läge att dra igång nu. Våren och sommarvärmen är på intåg och om bara några veckor vankas valborgsfirande, en helg som tenderar att få ungdomar att samlas och festa.

Annons

Utbildning

Som ett första steg har kontakt tagits med nattvandrare.nu, som tillhandahåller allt som behövs avseende såväl utbildning som material. Dessutom är ett första informationsmöte inplanerat. Detta äger rum fredag den 4 april klockan 19 på restaurang Sara i Skurup.

– Då kommer Tonny Fredholm, som tidigare varit mycket aktiv inom nattvandringen i Skurup, att finnas på plats för att ge tips och råd. Tanken är att även representanter från fritidsgårdar och kommun ska vara med, säger Ann Lundberg.

– Och så hoppas vi att många kommer och lyssnar. Vi kommer göra vårt bästa för att det här ska bli verklighet, men vi behöver vara fler, säger Therese Malmqvist.

Lina Campbell
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons