Annons

De lär sig köra in ardenner

Att lära sig att styra 600 kilo ardennerhäst är inte det enklaste. Det märkte deltagarna på Ardennerklubbens inkörningskurs vid träningen i ridhuset i Sandåkra i lördags.
Skurup • Publicerad 16 mars 2003

Ett och annat gnäggande hördes när kuskarna försökte få sin hästar att följa tömmarna och det var inte alltid som hästen ville det samma som föraren. - Det tar flera år att få en häst helt inkörd men efter de tio gångerna här har den i alla fall blivit körbar, säger Sven-Åke Erlandsson från Vanstad som är instruktör. Själv är han uppvuxen med hästar och har bland annat kört med fyrspann så han vet vad han talar om. - Det är viktigt att hästen har fullt förtroende för kusken. Om kusken är osäker går det inte. Ett tiotal hästägare hade kommit med sina ardennerhästar för att börja lära sig att köra. Träningen startade redan förra helgen och detta var det andra kurstillfället av sammanlagt tio. En av dem som verkligen är en nybörjare på hästar är Jörgen Magnusson som tillsammans med dottern Chamilla tränade med ardennern Judith. - Detta är den första häst jag har så vi är nya båda två, men jag hoppas vi ska kunna lära oss grunderna här, säger Jörgen. Han har ett fritidsjordbruk i Örsjö och räknar med att så småningom kunna använda Judith i arbetet på gården. - Jag har samlat en del gamla verktyg, till exempel en harv, och jag har även en vagn som jag kan spänna henne för. Alve och Anna-Lisa Nilsson från Bromma utanför Ystad är däremot vana vid ardennerhästar. Deras Cassandra tillhör en gammal stam som funnits i släkten i 100 år. - Det är bra att vi kan börja att träna henne här inomhus eftersom det alltid finns en risk att de ska bli rädda när man börjar köra in dem, förklarar Anna-Lisa som är van vid hästar sedan barnsben. Sven-Åke Erlandsson går runt bland ekipagen och försöker visa dem hur man bäst får kontroll på sin häst. Först lär han ut att bara gå efter hästen med tömmarna men när hästen börjar klara det bra prövar man att låta den dra en liten stock. Och när en ardenner väl lärt sig att dra är det stora laster som kan klaras av. - På femtiotalet var jag med och körde 5 ton sockerbetor efter två hästar, säger Sven-Åke Erlandsson. Han förklarar att hästar i vissa lägen kan vara bättre än en traktor eftersom de inte lika lätt kör fast när underlaget är lerigt. Trots deras användbarhet försvann de nästan helt från jordbruket efter andra världskriget då traktorn allt mer tog över dragarbetet. Idag är intresset för ardennern på väg tillbaka och en del entusiaster har åter börjat använda hästar inom jord- och skogsbruk. - Det här intresset behövs för att bevara traditionerna. Vi har faktiskt missat två generationer helt, säger Sven-Åke Erlandsson innan han hjälper till att låta Cassandra börja dra en stock.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons