De strider för sin gångbana

Den gamla gångbanan i Prästajordsområdet, ner mot Mariaskolan, vållar heta känslor hos de boende kring Annegatan i Skurup. Orsaken är kommunens beslut att plocka bort stigen, och istället ersätta plattorna med gräs. – De struntar fullständigt i vad vi som bor här tycker, menar Andreas Nilsson.
Skurup • Publicerad 17 september 2014
Upprörd. ”Vi har bott här i 15 år och gångstigen har aldrig vållat några problem så länge det var plattor på marken”, menar Andreas Nilsson, som tillsammans med en handfull grannar nu kräver att kommunen förbättrar markytan.
Upprörd. ”Vi har bott här i 15 år och gångstigen har aldrig vållat några problem så länge det var plattor på marken”, menar Andreas Nilsson, som tillsammans med en handfull grannar nu kräver att kommunen förbättrar markytan.Foto: Foto: Mark Hanlon

Det är en handfull klagomål och synpunkter kring den aktuella gångbanan som den senaste tiden rasslat in hos kommunen. Uppmaningen från Skurupsbornas sida är att kommunen genast bör hårdgöra gångstigen på nytt med exempelvis stenplattor eller asfalt, istället för att som nu låta den stå med jordbeläggning och nysådda gräsfröer.

– Vi är flera stycken som hört av oss, klagat och krävt svar. Men de struntar fullständigt i oss. Värst av allt är nästan det nonchalanta beteendet, menar Andreas Nilsson, som själv bor precis där gångstigen börjar.

Drog fibernät

Det hela började med att Kasab i somras genomfördes grävarbeten och drog fram fibernät längs den aktuella gångbanan. I samband med detta plockades även de betongplattor bort som utgjort underlag. Efter arbetet fylldes marken igen, men sedan hände inte mer. Det var först nyligen, när gräsfröer såddes, som de boende förstod att något annat var i görningen.

– Vi trodde att det var återställningsarbetet som drog ut på tiden. Men nu står det klart att gångstigen tydligen ska plockas bort, allt eftersom kommunen hänvisar till en plan från 60-talet. Det är för dåligt, menar Andreas Nilsson.

För även om det finns asfalterade gångbanor strax såväl väster som öster om det aktuella området, lär sträckan även fortsättningsvis användas av Annegatans barn när de ska till och från skolan.

– Och just idag är den väl i hyfsat skick, men ni kan ju tänka er när det regnar så att leran forsar. Eller till våren när tjälen släpper. Sedan kommer barnen hem med förstörda skor och släpar in leran i hemmet, säger Andreas Nilsson.

Asfaltera

Han anser att kommunen borde tänka om och asfaltera sträckan. I annat fall borde stigen stängas och markremsan överlåtas till någon av de närliggande fastigheterna, så att ingen kan gå där.

– Antingen får det vara en ordentlig gångbana, eller ingen alls. Som det är nu blir det bara problem, säger Andreas Nilsson och fortsätter:

– Och i ärlighetens namn kan det väl inte kosta så mycket att asfaltera sträckan. Det vore ett enkelt och billigt sätt att göra de boende här nöjda, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.