Definitivt ja till kvarteret Anna

Klockan åtta minuter över nio i går kväll nedkom kommunfullmäktige med en Anna. Efter decennier av födslovånda togs så beslutet att sanera kvarteret vid Stortorget samtidigt som kommunen åtar sig att driva ett äldreboende på en del av området.
Skurup • Publicerad 5 februari 2002

Debatten som föregick beslutet blev onödigt lång med tanke på att politikerna, undantaget representanter för kommunens väl, redan tidigare ställt sig positiva till förslaget. Detta såväl i den så kallade Anna-gruppen som i kommunstyrelsen. Nu kom födseln delvis att föregås av pajkastning då Tommy Tränefors (kv) och Kent Olsson (m) blev oense om vem som menat vad när de diskuterat hur mycket personal som behövs till de 33 platserna i äldreboendet. Gertrud Ekman (s), som själv påpekade att det var viktigt att debatten gick rätt till och att deltagarna undvek personpåhopp, beskyllde Uno Olsson (kv) för att bara svartmåla och citerade Lars Ekborgs klassiker "Eländes elände" då han bland annat efterlyste en mer precis prislapp. Såväl Tommy Tränefors som Uno Olsson ville att fullmäktige skulle vänta med att ta beslut till ett senare möte för att ett bättre underlag skulle föreligga. Torbjörn Thorsson (s) höll med om att det blir ett dyrt äldreboende men framhöll samtidigt att det aldrig kommer att bli billigare. - Om tio år kommer man att konstatera att det är ett billigt boende. Det är alltid dyrt precis när anbudet ska antas men ska vi göra det ska vi göra det nu. Om fem år har vi kanske inte råd. Han framhöll också att det enda säkra är att behovet av fler platser i så kallat särskilt boende kommer att öka under de närmsta åren. För närvarande bedömer Torbjörn Thorsson att kommunens ekonomi är så stark att den klarar svängningar i konjunkturen även om man sätter av 3,1 miljoner kronor per år i hyra för äldreboendet vilket är den beräknade kostnaden. Till det kommer dock bland annat utgifter för personal och värme. Enligt Torbjörn Thorsson blir det också kostnaderna för personal som blir den tyngsta posten. Tommy Tränefors ansåg summorna för stora med hänvisning till att han befarade kraftiga underskott på flera miljoner kronor för såväl socialnämnden som barn- och utbildningsnämnden under innevarande år. Och ännu sämre resultat för 2003. Gårdagens ställningstagande är ett principbeslut vilket innebär att något avtal ännu inte är underskrivet. Det blir nu kommunchef Bo Strömgren tillsammans med representanter för Skurupshem som ska förhandla fram ett avtal med byggherren PNB. I det ingår också att kvarteret Anna i övrigt ska saneras samt att hörnhusen utmed Kyrkogatan, Julius Hans och LaRoche, ska göras i ordning. Enligt beräkningar kan äldreboendet stå klart hösten 2003.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.