Deras fotbollsplan blev grusfylld under sommaren

Sommar, sol och mycket fotboll står högt på många sommarlovslediga ungars önskelista. Men för de boende vid Zimmermans backe blir det att söka sig någon annanstans om det är fotboll som ska spelas.
Skurup • Publicerad 16 juli 2002

För på den lilla planen som ligger mellan husen på Pistolgatan har kommunen strategiskt placerat ett stort antal meterhöga grushögar som täcker större delen av fotbollsplanen, lagom tills ledigheterna börjar. Att öva dribblingar runt koner må vara en sak, men att spela mellan grushögarna är ingen höjdare. Tommy Lindstedt är en av de föräldrar som har reagerat över tilltaget att sabotera barnens möjligheter att spela fotboll under sommaren. - Det är respektlöst mot barnen att göra på detta sätt. Det är inte någon som kommer på tanken att göra så här mot vuxna. Tänk själv att slänga ut tjugo högar med grus på en golfbana. Men om det är ungar som drabbas så skiter man i det. Tommy Lindstedt tillägger att det är dåligt underhåll överhuvudtaget på planen. Han anmärker på att målens nät inte lagas bland annat. På Tekniska förvaltningen så ligger korridorerna semestertomma. Den vikarierande enhetschefen, Niklas Sjöberg, är den enda som arbetar under tisdagen. På frågan varför de har placerat ut grushögar på fotbollsplanen börjar han med att säger att det inte rör sig om en riktig fotbollsplan. - Området är inte planlagt som en fotbollsplan, utan grönområde. Vi har satt upp fotbollsmål efter att de boende där önskade det. Men egentligen är det inte meningen att det grönområdet ska användas till att spela fotboll på. Det har varit delade meningar från de boende om fotboll ska spelas där eller inte, säger den ensamme chefen, Niklas Sjöberg. Efter en koll så kan han i varje fall meddela att grushögarna ska användas för att dressa gräsmattan. Gruset kommer från den närbelägna lekplatsen som har EU-anpassats. Och dessutom lovar han att gruset ska vara utkrattade om 1 till 2 veckor, nu väntas det bara på att stadsträdgårdsmästaren först ska instruera om hur tjockt lagret ska vara. Under tiden får barnen i kvarteren runt omkring ha planen till att cykla på. För någon fotboll spelas inte här på några veckor än.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.