Det offentliga håller ställningarna

Efter många långa mulna dagar tittar solen åter fram och det känns sommar och semester. Men det är inte alla som kan slänga sig i badet under juli månad. Ystads Allehanda tog en koll på hur det är ställt med tillgängligheten hos några offentliga inrättningar. Sjukstugan, polisen och tandläkaren.
Skurup • Publicerad 9 juli 2002

Hos polisen är det lika dåligt som vanligt under sommaren, säger polischefen Tommy Persson med ett trött skratt. - Vi har öppentider som vanligt i receptionen, men av våra poliser är 30 till 40 procent borta under sommaren, säger Tommy Persson. Det ska finnas en patrull i tjänst åt gången i Skurup och Sjöbo, men schemaläggning och annat spelar in. - Arbetsbelastningen är lika hög som vanligt, men vi får kämpa på, konstaterar han. Det dröjer fram till september innan styrkorn åter är helt samlade. På vårdcentralen i Skurup skiftar bemanningen under sommaren. Avdelningsföreståndare Helena Pripp-Johansson säger att antalet läkare kan skifta mellan två och tre. I vanliga fall är vårdcentralen i regel bemannad med tre eller fyra läkare. - Semestrarna gör att det kan dröja längre än vanligt att få en tid. Men gäller det akuta ärenden så finns det alltid en möjlighet att komma till. Antalet som kontaktar vårdcentralen är i stort sett detsamma som under resten av året. Vanligtvis förläggs inte tider för patienter som ska på årliga kontroller till sommarmånaderna. I gengäld är det en del turister i behov av vård eller rådgivning som hör av sig. Så skillnaden mot övrig tid blir inte så markant. Det nya telefonsystemet som innebär att den som ringer för att beställa tid kan bli uppringd om det är lång kö tycker Helena Pripp-Johansson fungerar bra. - På det viset mister de inte sin plats i kön men de slipper sitta med luren mot örat hela tiden. Det händer visserligen att en del går ut och därmed inte är hemma när personalen ringer upp. Men Helena Pripp-Johansson säger att de ringer tills de får kontakt. Även om det naturligtvis finns en gräns för hur många försök de gör. Det privata alternativet i Skivarp, Läkarpraktik AB, har en telefonsvarare som glatt önskar glad juli månad. De har semesterstängt fram till 5 augusti och hänvisar till Ystads lasarett. Tandvärk brukar inte ta semester, inte heller tandläkarna i Skurup. Det är dock inte lönt att söka sig hit som ny patient. De har slutat att skriva in nya redan innan sommaren började. Men de som redan går hos folktandvården lovas service vid akuta behov även under sommaren. Familjehälsan i Rydsgård har öppet som vanligt, men det kan bli längre väntetider till distriktssköterskan på grund av mindre personal. Den ordinarie doktorns semester täcks upp med sommarvikarie, så någon större påverkan ska det inte bli lovar personalen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.