Det politiska livet är en schlager

Skurup • Publicerad 5 december 2005

Så har melodifestivalens startfält för 2006 presenterats. Mest uppmärksamhet fick Carola Häggkvist som inte deltagit sedan hon sjöng Fångad av en stormvind.

I dagarna tycks det annars som om det är regeringen som mest hamnat i stormens öga. Även om katastrofkommissionen tydligen anser att de flesta representanterna blundade när det stormade som värst i Thailand.

Även på lokal nivå går det åtminstone en liten bris genom partiet. Precis som när det gäller melodifestivalen har socialdemokraterna presenterat sitt startfält inför 2006 års tävling. I det här fallet kallad kommunalval.

I likhet med melodifestivalen har socialdemokraterna i Skurup även sin egen Carola. Förlåt, sin egen Häggquist.

Förstanamnet Lasse fick i förra veckan hård kritik av partikollegan Anna Murgren i samband med att listan fastställdes. Hon säger sig inte längre ha förtroende för honom. Som en följd därav kommer hon inte att representera partiet nästa mandat-period.

Den direkta upprinnelsen var att Lena Wigholm Lindberg vann omröstningen om vem som ska stå som andranamn.

Fifteen points goes to...

...Lena Wigholm Lindberg. Medan det enbart blev 13 för Anna Murgren.

Efter förlusten konstaterade Anna Murgren, Skivarp, att det kommit ett flertal medlemmar från Rydsgårds s-förening enbart för att ge sina poäng till stöd för Rydsgårdsbon Lena Wigholm Lindberg.

Ungefär som när vi suckar över att The former Yugoslav republic of Macedonia ger sin tolva till Serbien-Montenegro. Eller som när de plågsamt på nytt ser Danmark skänka oss en tia.

Lasse Häggquist sa att han haft större förståelse för Anna Murgrens agerande om hon förlorat omröstningen med 27– 1.

Det utfallet hade också varit att föredra för Lasse Häggquist och partiet. Även om det än mer smärtat Anna Murgren hade det åtminstone tydligt visat att medlemmarna står enade.

Resultatet innebar att Anna Mur-gren i stället hamnat på fjärdeplatsen om hon stannat kvar eftersom socialdemokraterna kör varannan damernas i toppen på listan.

Lasse Häggquist anser inte att den skillnaden i placering haft någon betydelse.

Eller som man brukar säga i melodifestival-sammanhang: ingen minns ändå den som kommer på andra plats.

Matz Jönsson är reporter på YA:s redaktion i Skurup

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.