Dna binder 22-åring till Systemrånet

Rånet mot Systembolaget i Skurup tidigare i våras är nu uppklarat. Dna-bevisning binder den 22-åring som sitter häktat misstänkt för brottet.
Skurup • Publicerad 9 december 2005

Man en har erkänt att det var han som utförde rånet, berättar Markus Bergdahl åklagare vid andra åklagarkammaren i Malmö.

På en av kassörskornas skjorta fann polisen DNA från den 22-årige mannen som är hemmahörig i Malmö. Han tog tag i henne i samband med rånet.

– När vi fick resultatet från DNA-undersökningen anhölls mannen i sin frånvaro och kunde efter ett tag gripas i Malmö, säger Markus Bergdahl.

Hur polisen så snabbt kunde koppla ihop mannen med det dna som hittades på skjortan vill inte Markus Bergdahl kommentera ännu. Efter rånet försv5ann 22-åringen på cykel från Systembolaget.

– Den misstänkte rånaren har uppgett att han åkte till ett gym i Skurup och tränade där, säger Markus Bergdahl. Han hade även med sig pengarna dit och efter en stund så reste han tillbaka till Malmö. Vid rånet som ägde rum lördagen den 7 maj kom rånaren över en mindre summa pengar. Personalen chockades vid rånet men fick inga fysiska skador.

När 22-åringen anhölls på tisdagsmorgonen var han misstänkt för grovt rån. Men vid häktningsförhandlingen i torsdag ändrades brottsrubriceringen från grovt rån till rån.

– Anledningen är att han inte hade ett skarpladdat vapen utan ett pistolliknande föremål, en pistolattrapp, berättar åklagare Markus Bergdahl.

Malmöbon häktades på sannolika skäl misstänkt för rån. Vilket är den högre graden av misstanke. Och han kommer inte att släppas fri väntan på åtal eftersom man bedömer att det finns risk för fortsatt brottslighet.

Åtal ska vara väckt senast den 22 december men troligen kommer det att ske tidigare.

Gert Ljungqvist

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.