Dödsfall i hemtjänsten anmält

En man i 90-årsåldern hittades död på toaletten i sin bostad i Skurups kommun. Mannen hade fastnat i ett toaletthjälpmedel av fabrikatet Hi-Loo. Händelsen har nu lett till att den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, Anna-Lena Fällman, anmält det inträffade enligt lex Maria.
Skurup • Publicerad 22 april 2014

I slutet av januari i år blev den nu avlidne mannen inlagd på sjukhuset i Ystad efter att ha svimmat i sin bostad. Sjukhuset kunde konstatera att mannen drabbats av infektioner och han behandlades också för detta. Efter att ha frisknat till ansökte 90-åringen i februari om ett korttidsboende, något som han också beviljades.

Några dagar senare bad mannen om att få återvända till sin egen bostad. För att underlätta förflyttning i samband med detta och för att ta reda på om flera tekniska hjälpmedel – förutom rollator – behövdes i bostaden besöker en närstående tillsammans med en arbetsterapeut bostaden.

Hade fastnat

Det toaletthjälpmedel – toalettförhöjning – Hi-Loo 6 med armstöd som finns byts ut mot ett motsvarande hjälpmedel med beteckningen Hi-Loo 10 – också det med armstöd (sifferbeteckningen står för längden på armstödet). Förutom det trygghetslarm som mannen sedan tidigare utrustats med beviljas också ökade insatser av den kommunala hemtjänsten.

Det är några dagar senare som en undersköterska vid det inplanerade morgonbesöket hittar mannen död på toaletten. Undersköterskan kontaktar den tjänstgörande sjuksköterskan och meddelar att mannen avlidit och att han fastnat mot handtaget på toalettförhöjningen. Några synliga tecken på att mannen på egen hand ska ha försökt ta sig loss från handtaget går enligt utredningen inte att upptäcka.

Ska klargöras

Den lex Maria-anmälan som Anna-Lena Fällman upprättat med anledning av det inträffade går nu till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), Läkemedelsverket och till tillverkaren av toaletthjälpmedlet Hi-Loo. Syftet är att försöka klargöra om mannen dog av naturliga orsaker eller om toalettförhöjningen bidragit till dödsfallet.

Fällman konstaterar att det inte går att slå fast om mannen glidit ner mellan toalettstolen och toalettförhöjningen och därefter avlidit eller om han avlidit först och därefter glidit ner mellan toalettstolen och förhöjningen. Hon vill inte heller spekulera i om mannen kan ha avlidit i sviterna av den infektion han några veckor tidigare behandlades för vid lasarettet i Ystad.

– Den läkare som fastställde dödsorsaken får dra de slutsatserna, säger hon.

INTERNAL INTERNAL
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.