Donnie och Lennie tar över bion

Kenny Hamann ska åka jorden runt. Men Biorama stannar hos familjen Hamann. Kusin och mor ta över.
Skurup • Publicerad 11 oktober 2007
Donny lämnar tryggt över Biorama i mamma Lennies och kusin Donnies vård. bild: Åsa Liliefeldt Lundström
Donny lämnar tryggt över Biorama i mamma Lennies och kusin Donnies vård. bild: Åsa Liliefeldt LundströmFoto: 

I sex år har 24-årige Kenny Hamann varit föreståndare för Biografen Biorama mitt på gågatan.

– Jag har alltid varit intresserad av film, gick filmlinjen och träffade på Eva Bergstrand, kultursamordnare som frågade om jag ville ha hand om biografen, berättar Kenny Hamann. Nu jobbar han hårt för att tjäna i hop till en resa jorden runt.

Kusinen Donnie Hamann går sista året på byggprogrammet i Ystad och gör sin praktik här i Sjöbo.

Både Donnie och Lennie Hamann har gått maskinistkurs.

– Ja, Donnie bad mig en gång att gå ner till biografen och sätta igång filmen. Klart jag kan tänkte jag det är väl bara att trycka på en knapp men det var svårare än så, säger Lennie Hamann.

I den lilla biosalongen ryms 75 sittplatser och två platser för rullstol. Uppe i taket hänger en nyinstallerad projektor.

– Det är för att kunna visa lokalproducerade filmer på dvd eller via inkopplad dato, berättar Donny Hamannn. Men filmerna som visas på Biorama är ännu inte digitaliserade.

– Nä, dvd filmer ger inte samma kvalitet och sedan handlar det om säkerhet. Man får ju inte visa dvd filmer för allmänheten, säger Kenny Hamannn.

Filmhantering är gammeldags. Filmerna levereras i en trälåda i flera akter. En en och en halv timme lång film kommer i sex akter.

– Det är som sex filmrullar som ska rullas upp på en stor rulle. Vi får klippa och klistra och det är inte lätt, säger Lennie Hamann och skrattar.

På fredag klockan 19 visas Roy Anderssons Du Levande med Donny och Lenny i maskinrummet.

Åsa Liliefeldt Lundström

0411-55 79 03

asa.liliefeldt@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.