Dybäcks slott blir inte byggnadsminne

Dybäcks slott blir inte klassat som byggnadsminne. Länsstyrelsen anser inte att byggnaderna uppfyller de höga krav som ställs för att erhålla klassificeringen.
Skurup • Publicerad 30 augusti 2004

- Vi har utrett frågan under lång tid men tycker inte att slottet har det lilla extra som krävs. Alla är unika på sitt sätt men ändå har vi redan slott som motsvarar det som finns i Dybäck, säger länsantikvarie Thomas Romberg.

Utredningen om Dybäck har pågått under flera år och redan 2001 togs ett underlag fram av Malmö kulturmiljö. Av de kommentarer som då fälldes såg det ut som om Dybäck skulle bli ett byggnadsminne.

- Det här var tillsammans med Rosendal vid Helsingborg det sista slott av dem vi nu utrett som togs upp till beslut. Dybäck fanns alltså kvar in i det längsta så det var inget självklart ställningstagande, säger Thomas Romberg.

Ändå tycker han att beslutet framstod som rätt klart när det var dags för ett avgörande. Han påpekar att slottet har ett högt kulturhistoriskt värde.

Men säger samtidigt att alla 200 slott inte kan bli byggnadsminnen eftersom det kraftigt urvattnar innebörden. Målsättningen är att ha ett representativt urval.

Länsstyrelsens beslut kan ändras men för det krävs att Riksantikvarieämbetet tar upp ärendet.

Dybäcks slott har anor från åtminstone 1300-talet och är Sveriges sydligast belägna gods. Slottet är tillbyggt i olika etapper och den senaste byggnadsdelen är en övergång från 1870.

Därefter har restaurering genomförts under såväl 1800- som 1900-talet. Till det kommer även en del förändringar interiört.

Totalt finns i dag drygt 1 800 byggnadsminnen i landet. Av dessa ingår 230 i kategorin Slott och herresäten varav 22 finns i Skåne.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.