Dyrt med billig arbetskraft

Ett par i Skurups kommun har nu dömts att tillsammans betala närmare 74 000 kronor för att de anlitat två polacker till renovering av sitt hus.
Skurup • Publicerad 5 februari 2002

De båda makarna dömdes vid Ystads tingsrätt till 40 dagsböter vardera för brott mot utlänningslagen. De båda männen från Polen hade varken uppehålls- eller arbetstillstånd. Makarna har erkänt de faktiska omständigheterna men menade att de ändå inte bar ansvar för något brott eftersom de inte kände till att männen vistades olovligt i Sverige. Kontakten skedde genom att en av polackerna ringde upp makarna. Därefter kom man överens om en lön på 70 kronor i timmen och arbetet utfördes tre dagar i veckan fram till dess att en polispatrull kom till platsen. De fick totalt en lön på 25000 kronor, men arbetet avslutades inte eftersom männen innan dess avvisades från Sverige. Makarna frågade inte de båda byggnadsarbetarna om de hade arbetstillstånd eller F-skattsedel utan tog för givet att allt var i sin ordning. Ystads tingsrätt ansåg dock att omständigheterna kring anlitandet av arbetskraften varit sådana att makarna måste insett att det kunde vara så att arbetstillstånd saknades. Dessutom talade de båda männen polska och en av dem kunde ingen svenska alls. Tingsrätten ansåg det bevisat att makarna skulle ha anlitat de båda männen även om de varit säkra på att arbetstillstånd saknats.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.