Annons

Elever avvisas från skolskjutsar

De elever som går på friskolor får inte åka med kommunens skolskjutsar. På bussbolaget Swebus har man fått listor från kommunen över de friskolelever som inte ska släppas på bussen. Men enligt förvaltningschef Rolf Christersson finns det inget politiskt beslut som stödjer avvisningen.
Skurup • Publicerad 15 oktober 2002

- Enligt lagen har vi inget ansvar för att ordna skolskjuts för de barn som går i friskola men jag tycker de kunde få åka med i mån av plats. Det är riktigt att bussbolaget måste ha listor på vilka barn som brukar åka bussen om det skulle hända en olycka. Men det skulle vi kunna ordna praktiskt även med de elever som går på friskolor. Problemet har uppstått eftersom en del av de barn som går i Kunskapsskolan i Ystad har tagit tåget på eftermiddagen till Skurup och därifrån försökt ta sig hem med den vanliga skolbussen. Enligt en förälder har dock barnen blivit avvisade, i vissa fall bryskt. Lars-Åke Nilsson på Swebus bekräftar att man inte släpper ombord barnen från Kunskapsskolan. Åtgärden har införts efter besked han fått från tjänstemän på kommunen och detta skulle vara grundat i ett politiskt beslut. - Det har förts diskussioner omkring skolskjutsar, säger Rolf Christersson, men något politiskt beslut finns inte. Även ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Sylve Qvillberg, bekräftar att det inte finns något beslut som tillåter eller förbjuder friskolebarn att åka med skolbussarna. - I och för sig skulle man kunna tycka att barnen kunde åka med. Men jag skulle vilja att det hela utreds försäkringsmässigt först. Rolf Christersson anser dock att det finns ett äldre politiskt beslut som kunde vara vägledande i det här fallet. - Det finns ett gammalt uttalande som är gjort av BUN för flera år sedan. Det sas då att allmänheten i mån av plats fick ta skolbussen. Finns det plats och det inte finns några andra hinder så borde de naturligtvis få åka med. Han betonar dock att detta fungerar i den organisation som finns just nu. Inför nästa skolår kommer man att organisera om skolskjutsarna om färre barn går i kommunens skolor. Då kan det enligt Rolf Christersson bli svårare att bereda plats på bussarna för de barn som går i Kunskapsskolan.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons