Elever vill ha mer idrott i skolan.

På många håll har man konstaterat samma sak. Antalet överviktiga barn i Sverige fortsätter att öka. Följderna innebär ohälsa och risk för framtida sjukdomar. Trots det ska man dra ner på antalet idrottstimmar på Mackleanskolan med 20 minuter per vecka.
Skurup • Publicerad 6 maj 2004

För att motverka problemet med ökad övervikt hos barn föreslår Michael Törnberg (m) i en motion till fullmäktige att antalet idrottstimmar i skolan bör höjas. Förslaget innebär att det ska bli obligatoriskt för alla barn i den kommunala grundskolan att ha idrott minst tre gånger i veckan. Ronnie Carlén är idrottslärare på högstadiet på Mackleanskolan i Skurup. Sedan 1977 har han arbetat inom yrket på olika skolor runt om i Sverige. Han ser tydliga förändringar vad gäller eleverna. - De senaste 5-6 åren har antalet barn som är överviktiga ökat kraftigt. Jag ser tendenser till att Sverige mer och mer börjar likna USA och Tyskland vad gäller matkulturen. Han tror att den ökade övervikten hos barn är ett resultat av flera olika faktorer. Dels att barnen äter en alltmer onyttig kost, dels att många håller på med stillasittande aktiviteter. Även de minskade antalet idrottstimmar i skolan tror han spelar in. - Det är oerhört viktigt att barn får röra sig. Det behöver ju inte alltid handla om regelrätt idrott, utan att man rör på sig i största allmänhet. Han anser att skolan har ett ansvar att uppmuntra eleverna att röra på sig. Men även att informera om kost och kroppslära för att eleverna ska förstå helheten som krävs för att man ska må bra. - Vi pratar till exempel mycket om hur viktigt det är att äta frukost. Många av eleverna hoppar över morgonmålet. Det är omöjligt att börja med ett dubbelpass lektioner utan att först ha ätit något. Som det ser ut nu har elever i årskurs 7 på Mackleanskolan 80 minuter idrott per vecka, i årskurs 8 och 9 har man 120 minuter. Text: Veronica Sundén

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.