Enighet om nybygge i kvarteret Anna

I dagarna kommer Jonas Åkesson på Trion Fastighets AB att lämna in bygglovshandlingar till kommunen gällande renoveringen av de två hörnhusen i kvarteret Anna. Dessutom är det nu klart hur det tilltänkta nybygget dem emellan ska se ut.
Skurup • Publicerad 25 maj 2004
Så här är det tänkt att kvarteret Annas fasad ut mot Kyrkogatan ska se ut i framtiden. GRAFIK: GERT HOLMGREN BYGGPROJEKTERING AB
Så här är det tänkt att kvarteret Annas fasad ut mot Kyrkogatan ska se ut i framtiden. GRAFIK: GERT HOLMGREN BYGGPROJEKTERING ABFoto: 

Jonas Åkesson säger att diskussionerna med stadsarkitekt Robert Werner nyligen avslutats och att båda parter är ense om utformningen av den nya fastigheten som ska inrymma 12 lägenheter. Han betonar dock att det fortfarande pågår en ekonomisk översyn när det gäller nybygget och att det ännu återstår en del till sista beslutet är fattat. - Många har säkert trott att arbetet med kvarteret stått stilla sedan vi köpte tomten i december men vi har jobbat med det så gott som dagligen. Ambitionen är nu att det praktiska jobbet ska ta vid så fort som möjligt beträffande hörnhusen Julius Hans och LaRoche. Framför allt det förstnämnda är i mycket dåligt skick och taket läcker in vatten. Jonas Åkesson säger att arbetet måste påbörjas innan nästa vinter för att huset fortfarande ska vara möjligt att renovera. Målsättningen har varit att de tre husen ut mot Kyrkogatan ska bilda en enhet. I samtliga blir det bostäder med ett visst frågetecken för bottenvåningen i Julius Hans mot Lilla Torggatan där det finns intresse att öppna butik. La Roche-huset är det som är i bäst skick och förhoppningen är att det ska vara färdigrenoverat och klart för inflyttning till nyår. Där planeras för två lägenheter på nedre botten och inredd vind. Av det tilltänkta nybyggets tolv bostäder ska hälften utgöras av marklägenheter med egna uteplatser medan de övriga sex blir tvårumslägenheter med sovloft. Byggstart blir det tidigast om ett år, våren 2005.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.