Annons

Enklare för äldre att få larm och matleveranser

Alla kommuninvånare över 75 år ska få mat levererad till hemmet, om de anser att de behöver det. Det föreslår förvaltningen för kultur, socialtjänst, som vill förenkla hanteringen av både matdistribution och trygghetslarm.
Skurup • Publicerad 22 oktober 2008
Fullvärdig kost varje dag är av stor vikt, menar förvaltningen för kultur, socialtjänst och utbildning. Arkivbild: Tommy Svensson
Fullvärdig kost varje dag är av stor vikt, menar förvaltningen för kultur, socialtjänst och utbildning. Arkivbild: Tommy SvenssonFoto: 

I dag måste den som vill ha mat levererad från Skurups kommun ansöka om det. Socialtjänsten gör en utredning om behovet, och fattar därefter ett biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen. Beslutet omprövas sedan kontinuerligt.

Samma sak gäller för trygghetslarm.

Annons

Nu föreslår förvaltningen att både larm och matdistribution ska beviljas genom så kallad förenklad biståndsbedömning. När det gäller matdistribution ska man dock ha fyllt 75 för att processen ska förenklas.

- De som är under 75 har förstås möjlighet att ansöka om matdistribution precis som i dag, säger Anna Palmgren, utvecklingschef inom förvaltningen för kultur, socialtjänst och utbildning.

Åldersgränsen är satt för att "man ville börja någonstans".

- Och så finns ju möjligheten att äta på restaurang Rutger.

Den förenklade processen innebär i praktiken att det är den enskilde som avgör om han eller hon ska få trygghetslarm och matleveranser. Kostnaden för trygghetslarmen, 200 kronor, motsvarar ungefär kommunens kostnad - om man inte räknar med personalkostnaden för hjälpinsatserna. Förra året fanns 249 trygghetslarm i kommunen.

Maten kostade 2007 mellan 34 och 48 kronor, beroende på portionsstorlek och eventuell dessert, medan produktionskostnaden beräknas till drygt 59 kronor.

I dag levereras omkring 41000 matportioner om året, och förvaltningen tror inte att antalet kommer att öka med de förenklade besluten. Redan i dag får nästan alla positivt svar på sina ansökningar, och man tror inte att den enskilde önskar mer hjälp än han eller hon behöver.

Samtidigt minskar kommunen sin administration.

- Det här är ett vinnarkoncept, säger Anna Palmgren.

Vård- och omsorgsberedningen har fått förslaget presenterat, och nu går det vidare till kommunstyrelsen för beslut.

Om det klubbas igenom, ska de nya reglerna börja gälla den 1 januari 2009.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons