Annons

Ensam tid för Segerström

Sin vana trogen förlägger Michael Segerström premiären på sin nya föreställning till barndomsorten. ”Mannen som blev ensam” är baserad på Piratens novell, men kommenterar också vår samtid.
Skurup • Publicerad 30 augusti 2014
Med ”Mannen som blev ensam”, som har premiär i Skurup, hoppas Michael Segerström väcka tankar och känslor hos publiken. Vi lever ju i en värld som inte är så empatisk, påpekar han. Därför vill han dra sitt strå till stacken för en förändring.
Med ”Mannen som blev ensam”, som har premiär i Skurup, hoppas Michael Segerström väcka tankar och känslor hos publiken. Vi lever ju i en värld som inte är så empatisk, påpekar han. Därför vill han dra sitt strå till stacken för en förändring.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

Föreställningen beskrivs som en monolog, men är snarare en dialog mellan tre personer, alla i skepnad av Michael Segerström.

Utöver skådespelaren själv får publiken i ”Mannen som blev ensam” möta författaren Fritiof Nilsson Piraten och novellens huvudperson Vanteck.

Annons

Novellen ingår i ”Historier från Färs” och handlar om hur den invandrade trädgårdsmästaren Vanteck utesluts ur ett helt samhälle för att han inte beter sig enligt gällande normer. Å ena sidan är han för generös, å andra sidan ställer han sig utanför de rådande sederna, som att gå i kyrkan. Han får rykte om sig att ha magiska krafter och att stå i kontakt med djävulen. Till slut bryts han ner och börjar själv tror på vad folk säger om honom.

Skjutit in kommentarer

Michael Segerström läste novellen första gången som tonåring.

– Berättelsen har fastnat hos mig. Den säger också något om vår tid.

När han efter uppsättningen av ”Den enfaldige mördaren” funderade på att spinna vidare på det skånska temat kom han att tänka på ”Mannen som blev ensam”. Han har själv skrivit manus, där han skjutit in kommentarer om vår samtid, till exempel hur vi behandlar romska tiggare, och har tagit hjälp av den gode vännen, mångårige samarbetspartnern och regissören Staffan Olzon för att finna de rätta formerna.

– När jag har svävat ut i texten har vi strukit och ändrat tillsammans. Vi har inte så mycket att bevisa längre, så det är ett prestigelöst samarbete, säger Michael Segerström.

– Vi tröttnar inte på varandra, inflikar Staffan Olzon.

Även om pjäsen har smygpremiär redan nästa lördag under teaterfestivalen ”Scen Ystad” hålls den verkliga premiären den 25 september klockan 19 på Biorama i Skurup.

Ytterligare två föreställningar hålls den 27 och 29 september, samma tid, och om trycket på biljetter blir stort finns det utrymme för extraföreställningar.

Den spelas även i Skillinge och Helsingborg under hösten. I vår väntas den turnera runt på fler orter.

Annons

Alla premiärer i Skurup

Det är långt ifrån första gången Michael Segerström har premiär i Skurup. ”Jag – en gubbe” premiärspelades här 2000 och ”Snart halvtid” 2008. 2011 hade Åsa-Nissefilmen urpremiär i Skurup.

– Jag har alla premiärer i Skurup, för jag är född och uppvuxen här. It’s my home, säger han och slår ut med armarna.

Inte heller är det första gången som han förekommer i Piratensammanhang. Han var med i filmatiseringen av ”Tre terminer”.

– Jag har faktiskt träffat Piraten en gång. Han frågade efter vägen till Systembolaget. ”Tack så mycket, min bäste herre”, sa han.

Taner Caliskan
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons