Entreprenad ska kunna väljas bort om inte kraven fylls

Förslaget att privatisera vuxen-utbildningen i Skurup får stöd av den borgerliga majoriteten i kommun-styrelsen.
Skurup • Publicerad 12 februari 2007

Men socialdemokraterna är skarpt kritiska till förslaget.

YA har tidigare berättat om förslaget att lägga ut verksamheten vid Utvecklingscenter på entreprenad. Utredningen där förslaget finns med har gjorts av en grupp där bland andra kommunchefen Rolf Christersson ingår.

När kommunstyrelsen tog upp frågan om vuxenutbildningens stödde den borgerliga majoriteten ett huvudförslag som innebär att man först ska ta fram en kravspecifikation på vad som ska ingå i en entreprenad. Kravspecifikationen ska vara klar tills frågan om privatisering ska tas upp i kommunfullmäktige.

– Utifrån kraven kan man sedan ta in anbud. Skulle anbuden inte vara bra kan man i princip välja att inte lägga ut verksamheten på entreprenad, säger kommunjuristen Bengt Hagberg.

Att det skulle bli så tror inte kommunstyrelsens ordförande Niklas Sjöberg (m):

– Det har funnits underhandskontakter med utbildningsföretag och vi har fått indikationer på att det skulle kunna bli mer ekonomiskt.

Socialdemokraterna är mycket kritiska mot förslaget om privatisering och yrkade istället på ett förslag om samarbete med andra kommuner.

– Det största problemet med förslaget om entreprenad är att det inte är tillräckligt genomarbetat, säger Lasse Häggquist (s).

"Intraprenad"

Han tycker inte heller att kravspecifikationen innebär någon större förbättring av förslaget:

– En sådan innebär också "det här behöver jag göra, inget mer".

Kommunens väl slutligen stödde ett förslag som innebär att verksamheten skulle läggas ut på intraprenad, det vill säga drivas som en ekonomiskt självständig enhet i kommunal regi.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.