Europolitans mast överklagad

Föreningen svenskt landskapsskydd vill att miljööverdomstolen upphäver dispens från strandskyddet vid Skivarpsån.Europolitans dispens från strandskyddet vid Skivarpsån har överklagats till miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.
Skurup • Publicerad 14 mars 2002

Tillståndet från miljödomstolen om att bygga en telemast på strandskyddat område fattades under direkt felaktiga förutsättningar, och rätten lät bli att ta hänsyn till väsentliga fakta i målet. Det anser Föreningen svenskt landskapsskydd som är en av två klaganden till miljööverdomstolen. Föreningen anger fyra anledningar till att dispensen bör dras in: Miljödomstolen har inte ställt sig frågan om Europolitan verkligen måste bygga sin mast i den smala strandskyddade zonen i stället för i intilliggande områden som inte är skyddade. Miljödomstolen har fattat sitt beslut utifrån att anläggningen ska bli 35 kvadratmeter stor. På företagets ritningar mäter den 80 kvadratmeter, mer än dubbelt så mycket. Domstolen har bara tagit hänsyn till anläggningens utsträckning på markytan. Men det är främst genom sin höga höjd som den kommer att dominera närmiljön. Under sin inspektion besökte miljödomstolen bara den planerade byggplatsen, inte omgivningarna. Rätten har alltså ingen helhetsbild av hur masten skulle påverka områdets natur- och kulturvärden. Föreningen svenskt landskapsskydd anser också att om rättens slutsats, att radiostationer har liten inverkan på strandskyddade områden, skulle bli vägledande för framtida domar riskerar just såna områden att bli extra intressanta för mobiloperatörer i fortsättningen. Även fyra privatpersoner har överklagat miljödomstolens dom. De fyras överklagan är dock mycket kortfattad eftersom de begär anstånd av rätten till den 8 april med att komma in med en utveckling av sin talan. Det Europolitan vill bygga på fastigheten Örmölla 1:31/2, strax nordväst om Abbekås golfbana, är en basradiostation med en teknikbod som är 10 kvadratmeter stor och en 36 meter hög radiomast för mobiltelefoni. Eftersom området invid Skivarpsån är strandskyddat enligt miljöbalken måste företaget ha dispens för att få bygga anläggningen. Vid en prövning i slutet av mars förra året avslog länsstyrelsen i Skåne Europolitans ansökan. Miljödomstolen i Växjö upphävde sedan det avslaget. Bland annat ansåg rätten att området är för litet för att ha någon betydelse för den som är intresserad av friluftsliv. Byggandet av basstationen hindrar inte heller djur- och växtlivet, dömde miljödomstolen. Nu ska miljööverdomstolen bestämma om målet ska prövas igen eller inte. Det finns inte något bestämt datum när det måste vara gjort. Rätten ska också ta ställning till om Europolitans dispens ska gälla fram till och med en eventuell rättegång, eller om den ska upphävas under tiden.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.