Extra fullmäktige - med fullt antal ledamöter
Egentligen fanns enbart ett fullmäktigesammanträde kvar i schemat före sommaren. Men med hänvisning till att marsmötet helt fick ställas in på grund av corona, och att aprilmötet därefter abrupt avbröts utan att ett enda beslut fattats, har läget kommit att bli ohållbart.
– Vi har hamnat i en situation med massor av ärenden som samlats på hög. Besluten släpar efter. Vi måste försöka komma ikapp, säger kommunfullmäktiges ordförande Ann-Helen Nilsson.
Resultatet blir att man kör ett extrainsatt möte redan nu på måndag, den 1 juni. Mötet som skulle ägt rum den 15 juni skjuts fram till efter midsommar, den 22 juni.
Och på måndag blir det till skillnad från förra gången 41 ledamöter och ersättare på plats i aulan.
– Maxantalet på 50 personer gäller ju inte politiska möten. Sedan kan man ju tycka att vi ändå borde ha ett reducerat antal på plats. Här finns ju flera personer som på ett eller annat sätt befinner sig i riskgruppen, säger Ann-Helen Nilsson.
Men enligt henne har det varit omöjligt för de nio partierna att komma överens, trots möten och diskussioner med samtliga gruppledare.
– Moderaterna och Vänsterpartiet har stått som motpoler som inte vill mötas i mitten. De anser att här finns ärenden som kräver att alla behöver komma till tals. Och eftersom vi inte kan enas om ett reducerat antal, måste det bli fulltaligt som gäller.
För att ändå kunna hålla avstånd inne i salen ska borden placeras om i rader, istället för som i vanliga fall i u-formation. Åhörarna kan inte stängas ute, men Ann-Helen Nilsson uppmanar den som vill ta del av debatten att istället lyssna på sändningen.
På måndagens dagordning finns inte mindre än 50 punkter. Mötet börjar denna gång redan klockan 16 och Ann-Helen Nilsson har en förhoppning att allt ska hinnas med. Det viktigaste är dock att årsredovisningen och prövningen av politikernas ansvarsfrihet når i hamn.
Beslutet om nästa års budget har flyttats fram till hösten istället. Vilket är ett högst medvetet beslut.
– Det finns så mycket osäkerhet med anledning av corona. Vi vet inte hur mycket det påverkar, eller hur stödet till kommunerna kommer se ut. Därför behöver vi avvakta med den diskussionen, säger Ann-Helen Nilsson.