Facklig kritik mot presentföretag

Slaveriarbete. Oförskämt och oseriöst. Det är kommentarerna från fackligt håll på den lönenivå som presentföretaget Driva har för sina säsongsanställda.
Skurup • Publicerad 3 december 2002

Uttalandena gäller den låga övertidsersättningen för kvälls- och helgarbete. - Våra packare och lagerarbetare får 20 kronor extra i timmen på helger och kvällar, säger Petra Sigurdh som har ansvaret för matproduktionen på Driva. Hon håller med om att ersättningen är låg men påpekar att hon är noga med att förklara villkoren för dem som anställs. - Vi har inga krav på att de anställda ska jobba över, det är frivilligt eftersom det inte betalas bättre. Hon säger att många kommer tillbaka och säsongsarbetar år från år, vilket visar att villkoren inte kan vara så dåliga. Eftersom företaget inte har något kollektivavtal kan Driva själva bestämma lönen. Lena Karlsson, ombudsman på Handelsanställdas förbund tycker dock att företagets lönenivåer är oseriösa. - Har man jobbat 40 timmar en vecka och sedan arbetar på helgen ska man ha övertid och OB-tillägg. Det innebär att man ska ha ungefär dubbelt betalt. Jag hade önskat att ingen tog jobb med sådana här villkor. Hon tillägger att den här typen av underbetalning är osund konkurrens och att andra företag borde reagera på lönesättningen. Tommy Borg, ombudsman på industrifacket, förklarar att det är vanligt att småföretagare inte har kollektivavtal. När han får veta övertidsersättningen på Driva utbrister han: - Det är slaveriarbete, ett hån mot dem som arbetar. Han påpekar också att företag som inte har kollektivavtal i allmänhet inte har fullvärdiga försäkringar. Försäljningschefen på Driva, Maria Söderberg, tycker att ersättningen för övertid är rimlig eftersom det rör sig om tillfälligt arbete. - Det finns många arbetslösa och andra som vill jobba extra till den här lönen. Vi förklarar alltid vad dealen är, sedan får folk själva bestämma. Grundlönen för de säsongsanställda packeterarna på Driva är 85 kronor i timmen, lagerarbetarna får 88 kronor.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.