Fältverksamhetens mål måste ses över

Socialnämnden borde ha sett över de mål som fältverksamheten för unga arbetar efter i Skurups kommun. Bättre sätt att mäta om målen uppnås bör också tas fram.
Skurup • Publicerad 6 maj 2002

Det skriver kommunrevisorerna i en granskning som de har gjort av hur fältverksamheten i kommunen fungerar. Rapporten innehåller inte någon kritik mot hur verksamheten sköts, utan riktar sig alltså till den ansvariga nämnden. Målen för vad fältverksamheten och arbetet på ungdomscentrum Pelikanen ska uppnå skrevs redan för sju år sedan i projektidén till fältverksamheten. Den satte igång i september 1995, bland annat med målen att vara tillgänglig för alla ungdomar, att bedriva förebyggande, uppsökande och behandlande arbete med hänsyn tagen till ungdomars utveckling, hälsa och levnadsmönster. I uppgiften ingår också att att förebygga spridningen av HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar samt att verka för att antalet oönskade graviditeter minimeras, enligt skrivelsen från februari 1995. Revisorerna anser att socialnämnden under de sju gångna åren borde ha sett över om målen fortfarande ska vara de samma, eller om de behöver uppdateras. Kanske behövs det också separata mål för fältverksamheten. Även kvalitetsmålen bör utvecklas så att det verkligen går att mäta kvaliteten på arbetet, skriver revisorerna. Fältsekreterarna har två kvalitetsmål att arbeta efter: Varje ungdom ska inom sin enhet på Mackleanskolan ha fått möjlighet att delta i en informationsträff med fältsekreterare/socionom från Pelikanen. Vid varje tillfälle där ungdom har begått brott ska fältsekreteraren/socionomen genomföra samtal, och då i samarbete med polisen. Uppfyllelsen av det första kvalitetsmålet har varierat mycket under åren 1998-2001, konstaterar revisorerna. Och när det gäller mål nummer två är det mest ett mått på hur många samtal som hållits. Men det säger inte någonting om kvaliteten i samtalen. Bitte Solvestad, socionom på Pelikanen, har inte sett rapporten och har därför svårt att säga om arbetslaget i fältverksamheten har upplevt att de gamla målen innebär ett problem för dem. - Vi som arbetar här har blivit flera och de flesta är nya. Vi arbetar just nu ihop oss för att hitta gemensamma strategier. Idéerna om en enhetlig handlingsplan mot mobbning för hela kommunen är en del i det arbetet, säger hon. På grund av sjukdom har det inte gått att nå någon ansvarig på förvaltningen område social service som Ungdomscenter Pelikanen lyder under.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.