Annons

Familj ersätts av polisen för uppborrat lås

Låssmeden borrade upp låset. Sedan bytte polisen lås hos en Skurupsfamilj i samband med en husrannsakan. Nu tvingas polisen själv stå för notan.
Skurup • Publicerad 29 oktober 2010

Den 29 juni i år genomförde polisen en husrannsakan i en villa i Skurup.

Enligt Polismyndigheten i Skåne agerade man som hjälp åt tysk polis för att bland annat utreda bedrägerier genom databrott. Familjen i villan var aldrig misstänkta för något brott.

Annons

Dottern i familjen visade sig dock vara flickvän till en misstänkt i utredningen. När polisen kom till platsen för att utföra husrannsakan i flickvännens bostad, visade sig villan vara tom.

Polisen tillkallade då låssmed som bytte ut låset på en av dörrarna.

När pappan i familjen anlände till bostaden kunde han endast komma in i en av de två dörrarna till villan. Familjen bytte därefter också ut det gamla låset för att kunna använda samma nyckel till båda dörrar.

Polismyndigheten vägrade att betala kostnaderna för det sista låsbytet, men nu slår Rikspolisstyrelsen fast att familjen har rätt till en ersättning på 1 296 kronor. Rikspolisstyrelsen konstaterar att kostnaderna för familjen har uppkommit till följd av polisens lagliga våldsanvändning. Eftersom familjen inte på något vis var skuld till att polisen lät borra upp låset, finns det förutsättningar att ersätta familjen för dess kostnader, enligt Rikspolisstyrelsen.

Alexander Rehnborg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons