Familjeförskolan fyller ett år

Efter ett år har verksamheten blivit äldre än en del av besökarna. Det handlar om familjeförskolan som firar sin första födelsedag och som vänder sig till unga föräldrar och deras barn.
Skurup • Publicerad 14 maj 2002

Verksamheten leds av Inger Nilsson, förskollärare och Anna Johansson, socionom. - Från början var det bara tänkt som ett projekt på sex månader. Men det har fungerat väldigt bra och kommer att hålla på så länge det finns ett behov, säger Inger Nilsson. För närvarande är det sex mammor och en pappa som tillsammans med sina barn brukar komma till familjeförskolan. Några har varit med ända sedan starten i maj förra året. Eftersom verksamheten i stor utsträckning formas efter deltagarnas önskemål och behov så har den varierat under året. Både Anna Johansson och Inger Nilsson säger att det märks en skillnad på de olika grupper som under tiden kommit till förskolan. Gemensamt är att alla skapat sig ett nytt nätverk. Dessutom har förskolan ett bra samarbete med bland annat barnavårds- och mödravårdscentralen vilket underlättar när det gäller råd och stöd. Carolin Nilsson är en av dem som varit med sedan familjeförskolan startade för ett år sedan. - Det har varit bra att kunna gå hit och träffa andra. När man får barn så försvinner ens gamla kompisar bort. De går på fester och sånt som jag inte kan göra. Förutom att laga mat och umgås åker föräldrarna också på utflykter och aktiviteter tillsammans. Om några dagar är det dags för Ystad djurpark. Regelbundet blir det besök på babysimmet på badet i Oxie. Inger Nilsson berättar att förskolan har möjlighet att låna en mindre buss av kommunen vilket underlättar transporterna. De flesta av föräldrarna saknar körkort vilket gör det svårt för dem att ta sig till olika aktiviteter.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.