Familjehuset startar försiktigt

Det är nog alltför optimistiskt att tro att familjehusets alla verksamheter ska kunna vara igång till den 1 april, som tidigare planerats.
Skurup • Publicerad 10 mars 2002

Och ännu har ingen från barna- eller mödravården visat något intresse för att vara med och planera. Annars går arbetet framåt i den grupp med representanter för alla intressegrupper i det blivande familjehuset i Skivarp som ska planera för husets användning. I förra veckan höll gruppen sitt andra möte tillsammans. Med i diskussionerna finns PRO, personal från dagcentralen, hemtjänsten, dagbarnvårdarna, öppna förskolan och femårsverksamheten. Tanken är att alla aktiviteterna ska samlas under ett och samma tak i dagcentralens lokaler. Idén har funnits ända sedan 1997, men har blivit kraftigt försenad. Nu är dock upplägget spikat och renoveringen av lokalerna beräknas sannolikt vara klar i slutet på mars. Den 1 april har tidigare nämnts som tidpunkten då allt skulle kunna vara igång. Men den öppna förskolan och femårsverksamheten kan troligtvis inte öppna så tidigt. Fortfarande saknas det personal till en förskollärartjänst. Kommunen ska just börja annonsera efter den rätta kompetensen. - Det skulle vara optimalt med den 1 april, men realistiskt sett får vi öppna när vi har anställd personal, säger Pelle Björk, verksamhetschef inom skola och förskola i område Rydsgård och Skivarp. Pelle Björk är också samordnare för den grupp som planerar familjehusets användning. Han saknar fortfarande Region Skåne i diskussionerna. Tanken är att även barna- och mödravården ska finnas med i familjehuset. Men ännu har inga representanter därifrån dykt upp på gruppens möten. Pelle Björk tror dock att alla intressegrupper ska komma överens till slut om hur dagcentralen ska utnyttjas gemensamt. - Alla undrar nog lite hur det ska bli, hur lokalerna ska räcka till. Men vi har ett mycket bra samtal, säger han. Just nu kretsar diskussionerna kring hur utemiljön ska se ut för att allas behov ska bli tillgodosedda. Man diskuterar också praktiska ting inomhus som utrustning, möbler och telefoner.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.