Annons

Familjesystemet försenat i Skurup

Praktikertjänsts nya lokal klar tidigast 1 december och läkarbristen på vårdcentralen åtgärdad från årsskiftet. Läkarsituationen i Skurups kommun ser inte ut att ordna sig förrän vid årsskiftet. Familjeläkarsystemet blir därför nästan ett år försenat i Skurups kommun.
Skurup • Publicerad 8 augusti 2002

Region Skåne hade planerat att det skulle sätta i gång 1 januari i år. Praktikertjänsts privata läkarcentral Familjehälsan i Rydsgård har en läkare kontrakterad och en till är på ingång. Vårdcentralen i Skurup har fått ett napp på sin rekryteringsdrive. En nyutbildad distriktsläkare har anställts från årskiftet. Då finns fyra fast anställda läkare på plats och det behövs bara eventuellt ytterligare en. - Generellt i Skåne har inga ställen med många vikarier gått i gång med familjeläkarsystemet, säger Christina Ståhl, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Skånes beställarkansli i Tomelilla. I Skurup skulle jag tro att listningen till familjeläkare startar på allvar senast runt årsskiftet. Då kommer det att märkas genom marknadsföring både från det privata Familjehälsan i Rydsgård och Region Skånes vårdcentral i Skurup. - Det står i avtalet att de ska vara överens om tidpunkten för listningen, säger Christina Ståhl. Vi ska diskutera frågan nu i höst. Det behöver inte vara full ordinarie bemanning för att listningen ska kunna starta, men det ska finnas en stabil grund. Hon betonar att vården ska fungera bra även om familjeläkarsystemet blir ett år försenat i Skurups kommun. - Fram till dess att familjeläkarsystemet införts fullt ut det är ju ändå så att de båda har uppdraget att ta hand om invånarna i Skurup. Framför allt måste Praktikertjänst komma i gång i Rydsgård. Vi har inte fått några indikationer på att tidsplanen med start 1 december inte håller. Byggnadsnämnden i Skurup ska behandla anpassningen av före detta Stängselnäts kontor i Rydsgård till privat läkarcentral nästa vecka. Beslutet där avgör om tidsplanen håller. - Det hänger på hur kommunen hanterar frågan, säger Kerstin Karlsson, Praktikertjänsts rådgivare och administrativa bollplank för Familjehälsan i Rydsgård. När beslutet om ombyggnad är taget sätter vi igång. Rekryteringsprocessen fortlöper som vi tänkt. Förutom två läkare till handlar det om en sjuksköterska och en läkarsekreterare. - Det blir inga problem utan löser sig tills vi ska köra i gång. Det är bara svårt att skriva anställningskontrakt med datum ännu, eftersom vi inte säkert vet det ännu. Vi för en öppen diskussion med de intresserade. Det är egentligen inte helt stopp för listning i kommunen, varken på vårdcentralen eller hos Familjehälsan i Rydsgård. Önskemål om familjeläkare noteras på båda ställena, men det bedrivs ingen öppen kampanj ännu.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons