Annons

Fantastiska hästföl premiärfilm på Flintografen

Den engelska speakertexten berättar om hur det lilla fölet tyr sig till sin mamma. Ett 30-tal av de boende på äldreboendet Flintebro i Skurup följer under andäktig tystnad dokumentärfilmen Fantastiska hästföl.
Skurup • Publicerad 17 september 2011
Karl Havenberg tar emot en korg av Vivicka Nilsenius för bästa namnförslag till den nya biosalongen. Sven Persson och Erik Persson tycker också att namnet Flintografen är ganska fyndigt.
Karl Havenberg tar emot en korg av Vivicka Nilsenius för bästa namnförslag till den nya biosalongen. Sven Persson och Erik Persson tycker också att namnet Flintografen är ganska fyndigt.Foto: Malin Palm

- Det är ju intressant att se filmer om djur. Det är positivt med en biosalong och jag kan tänka mig att det kommer att bli uppskattat, säger Rolf Mansicka, en av de boende som sökt sig till den nyinvigda biosalongen.

Flintebro har fått stimulanspengar av staten för att satsa på de äldre. Pengarna har gått till en sommarfest med levande underhållning i form av bland andra Danne Stråheden. I går invigdes biosalongen Flintografen på äldreboendet – också det ett resultat av statsbidraget.

Annons

Till en kostnad av cirka 25 000 kronor har Flintebro fått en takmonterad projektor, en filmduk på 230 gånger 144 centimeter samt en dokumentkamera som kan användas när digitala semesterbilder ska visas. En del möbler har också köpts in.

- Vi hade en tävling här om vad vi skulle kalla salongen. Det blev Flintografen som vann omröstningen, berättar Helene Ljunggren, verksamhetschef på boendet.

Namntävlingen engagerade de äldre och blev ett hett samtalsämne innan det vinnande bidraget Flintografen röstades fram. Vinnaren – Karl Havenberg – belönades med en godiskorg.

Flintografen har ordningsställts så att man också med hjälp av Nintendo kan spela bowling i lokalen. När det inte är en sluten filmvisning kan lokalen användas till annat. Närmast på bioprogrammet står dokumentärfilmen Hästmannen.

- Det finns ett stort intresse för hästar bland de äldre och eftersom det är de boende som bestämmer, så blir det nästa film här, säger Helene Ljunggren.

Skurups kommun har ansökt om mer stimulanspengar inför nästa budgetår. Ljunggren hoppas nu att staten beviljar mer pengar. I så fall planerar hon att piffa upp utemiljön för de gamla på Flintebro.

Taner Caliskan
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons