Annons

Får ingen prövning av skattebrott

En 45-årig företagare med enskild firma i byggbranschen bokförde inte nära 4 miljoner i inkomster under åren 1995-97 och fifflade då också med deklarationerna.
Skurup • Publicerad 1 augusti 2002

Mannen dömdes i slutet av juni i år av hovrätten till 1,8 års fängelse för grovt skattebedrägeri, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han var aldrig bosatt i Skurup, men var verksam i kommunen. Företagaren ville att Högsta Domstolen skulle pröva målet, men så blev det inte utan istället fastslogs hovrättens dom. Under drygt två och ett halvt år lät företagaren bli att bokföra 102 fakturor på sammanlagt 3,9 miljoner kronor, varav 774 000 kronor var moms. Hovrätten slog fast att mannen med flit lämnat oriktiga uppgifter i sina självdeklarationer 1997 och 1998. Brotten ansågs grova eftersom det handlade om mycket stora belopp och de dessutom skett systematiskt under lång tid. Mannen häktades i sin frånvaro 15 augusti i fjol, men eftersom han saknar fast postadress kunde häktningen inte verkställas förrän 25 mars i år. Företagaren dömdes till fängelse i 1 år och 8 månader vid Malmö tingsrätt 25 april. Företagaren också belagts med näringsförbud i fem år eftersom han grovt åsidosatt det han skulle gjort som egen företagare.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons