Färre elever per klass i framtiden

Slimmingeby skola finns kvar, Rutgerskolan renoveras och det är max 20 elever per klass. Det är några av skolpolitikernas visioner för 2014.
Skurup • Publicerad 1 oktober 2007

Ledamöterna i skol- och utbildningsberedningen har sammanställt sina visioner för hur skolan i kommunen ska se ut 2014. Det som en del i det visionsarbete kommunen gör inom många områden.

Ordförande Åsa Nilsson (m) säger att sammanställningen i nuläget är en listning av de förhoppningar som kommit fram.

– Här finns några saker som motsäger varandra. Men vi har valt att låta alla visioner finnas med.

Tankegångarna om framtiden omfattar både förskola, skola, särskola, kulturskola, skolskjuts och i viss mån ungdomarnas fritid.

Att skolan ska uppfattas som en trygg plats för lärare och elever är grundläggande. Både mindre klasser och skolor framhålls som positivt.

Att Slimmingeby skola ska få leva kvar har kommit med som en förhoppning.

Samtidigt förs det fram en vision om att det ska finnas flera bra friskolor i kommunen 2014.

När det gäller inlärning och kunskap har någon föreslagit att det ska finnas möjlighet för de elever som vill öka sina kunskaper att få tillgång till lärare även efter skoltid.

Eleverna ska även erbjudas läxhjälp i skolan.

Kuratorer, psykologer och specialpedagoger lyfts också fram som viktiga i en fungerande skola.

Genomgående anses inspiration utifrån vara av värde för eleverna. Både kontakter med näringslivet, kommunala verksamheter och kulturutövare lyfts fram som betydelsefulla. Samma sak gäller för de barn som finns inom förskolan.

Prova på inom såväl kultur som hantverk nämns som viktigt för de yngsta.

Även inom förskolan förs fram argumentet att mindre grupper ger personalen bättre möjligheter att tillgodose vad det enskilda barnet behöver.

För att göra barnens fritid bättre hoppas några på att skolans lokaler är öppna även på kvällar och helger. Då gärna med sådana aktiviteter att generationerna blandas.

Ett exempel är att ungdomar lär pensionärer datakunskap.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.