Annons

Fest på simskolans sista dag

Hejarklack, märken, glass och glada skratt. Det blev en riktig folkfest när simskolan i Skurup hade sin stora avslutning på fredagen.
Skurup • Publicerad 16 augusti 2014
Avslutning. Alla barn som tagit kandidaten eller högre fick en krans på huvudet vid avslutningsfirandet på Friluftsbadet på fredagen. Efter att ha simmat många längder klev Hjalmar Fredbo och Jesper Hansen upp ur bassängen för stundande glass- och saftkalas.
Avslutning. Alla barn som tagit kandidaten eller högre fick en krans på huvudet vid avslutningsfirandet på Friluftsbadet på fredagen. Efter att ha simmat många längder klev Hjalmar Fredbo och Jesper Hansen upp ur bassängen för stundande glass- och saftkalas.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Jon Robert Sigurdsson, sju år, visade upp diplomet för lillasyster Mariko Sigurdardottir och pappa Sigurd Omarsson. ”Det har varit kul”, summerar Jon Robert veckorna på Friluftsbadet.
Jon Robert Sigurdsson, sju år, visade upp diplomet för lillasyster Mariko Sigurdardottir och pappa Sigurd Omarsson. ”Det har varit kul”, summerar Jon Robert veckorna på Friluftsbadet.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
I sann Peter Pan-anda gratulerade fen Tingeling barnen med diplom. Matilda Nilsson gillar att simma långt och har tagit silvermagistern. Tingeling heter egentligen Amanda Holmgren.
I sann Peter Pan-anda gratulerade fen Tingeling barnen med diplom. Matilda Nilsson gillar att simma långt och har tagit silvermagistern. Tingeling heter egentligen Amanda Holmgren.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

Föräldrar, morföräldrar, syskon och andra är på plats, och med ett stort antal diplom står även fen Tingeling för att gratulera barnen när de kommer upp ur bassängen. Flera av dem är trötta efter långa och ansträngande simövningar, men humöret är på topp. Tioårige Hjalmar Fredbo från Skivarp kliver upp med en krans på huvudet.

– Jag har ekkrans eftersom jag har tagit brons- magistern. Märket ser ut som en fisk med krans runt. Man skulle simma 60 längder och 14 meter under vatten, hoppa från trean och hämta ett kors på tre meters djup, säger han.

Annons

Totalt har 250 barn deltagit i simskolan på Friluftsbadet den här sommaren, och de allra flesta har också lärt sig att simma. Hjalmar Fredbo var simkunnig redan långt tidigare, men under skojiga former har han fått träna upp tekniken ytterligare på Friluftsbadet. För att dyka tre meter under vattenytan var han dock tvungen att åka till Nybrostrand.

– De här bassängerna är inte så djupa, säger han och gör en gest över området.

Genomblöt

Längre bort kommer självaste Peter Pan gående, genomblöt i sina gröna kläder men glad ändå. Enligt traditionen ska simtränarna klä ut sig och spela ett slags rollspel på avslutningarna, och den här gången är det Peter Pan-tema.

– Tidigare har vi varit bland annat smurfar och superhjältar. Det är den största utmaningen, att komma på ett tema, säger Matilda Holmgren alias Kapten Krok.

Det var fjärde sommaren som hon var simtränare på Friluftsbadet. Snart återgår hon till studierna vid Lunds universitet, men nu gäller det först och främst att gömma sig för barnen.

I enlighet med sagan är Kapten Krok nämligen en ondskefull typ som eleverna gärna vill hämnas på.

– Jag snodde stoftet och puttade Peter Pan i vattnet. Och eftersom jag är skurken försöker barnen nu kasta i mig.

Saftkalas

Men leken övergår snart i ett glass- och saftkalas. Johanna, Matilda och Linnea Nilsson är tre av de ungefär 60 barnen på plats. Systrarna bor i London till vardags men är sommarboende i Beddingestrand. Och enligt mellansystern Matilda, åtta år, är bassängerna i Skurup till och med bättre än havsbaden kring Beddingestrand och Trelleborg. I Skurup slipper man ju tång och maneter.

Annons

– Det är lättare att dyka här, säger hon.

Att ha en äldre syster är sporrande i jakten på nya simmärken – man vill ju inte hamna för långt efter själv. Mamma Maria brukar vara på plats och hjälpa till att hålla räkningen när Matilda simmar sina längder.

– Alla tre barnen har gått i simskola de senaste somrarna. Det är jättebra här, säger Maria Nilsson.

INTERNAL INTERNAL
Johan Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons