Fina dammen ett lyft för miljön på Haken

Det vackra gamla fiskehuset Kåsagården på Hakens udde har fått en ny och inbjudande inramning. På de svagt sluttande ängarna ner mot havet har Per Leveau grävt en damm.
Skurup • Publicerad 16 december 2005
Rullar med kokosnät stadgar upp stranden på ett par partier och hindrar erosion. I rullarna finns även förkultiverade växter som sedan breder ut sig på strandbrinken och binder jorden.
Rullar med kokosnät stadgar upp stranden på ett par partier och hindrar erosion. I rullarna finns även förkultiverade växter som sedan breder ut sig på strandbrinken och binder jorden.Foto: 
Per Leveau framför sin nybyggda damm. Grundvattnet går i dagen här vilket gör att dammen ser mycket naturlig ut med flacka stränder utan höga vallar omkring. Bild: Mårten Svemark
Per Leveau framför sin nybyggda damm. Grundvattnet går i dagen här vilket gör att dammen ser mycket naturlig ut med flacka stränder utan höga vallar omkring. Bild: Mårten SvemarkFoto: 
Nästan en sagomiljö. Dammen på Haken utanför Abbekås.
Nästan en sagomiljö. Dammen på Haken utanför Abbekås.Foto: 

Han är mycket nöjd med resultatet och tycker att det varit mödan värt.

– Det har kanske varit det roligaste jobbet jag gjort här på gården, säger Per Leveau. Jag också fått så mycket positivt från grannar och folk som passerar förbi gården.

Tidigare gick gångstigen rakt igenom Kåsagården som ligger ett par stenkast väster om Abbekås samhälle.

Stigen är nu flyttad så att den löper norr om dammen med utsikt över vattenspegeln med havet och himmelen i bakgrunden. Intill betar långhåriga kossor på de öppna och flacka ängarna vilket ger hela landskapet ett närmast pastoral inramning.

– Det är grannens high-land cattle, berättar han och pekar upp mot gården. De har redan grävet ett par dammar på sin mark och det var därifrån jag fick inspiration till att börja.

Anledningen till att Per Leveau anlade dammen förutom att den förskönar var att marken var väldigt vattensjuk. Ofta stod det vatten utanför huset och även hos en av grannarna och i Kåsagårdens äppellund.

– Stora mängder vatten kommer ner från sluttningarna och från dräneringsrör, säger Per Leveau. När vi grävde här så kom vi på ett tiotal igensatta dräneringsledningar. Så det har nog alltid varit problem med vattnet här. Dammen fungerar också som en kvävefälla. Näringsrikt vatten neutraliseras på kväve under tiden i dammen innan det rinner ut i havet.

Själva grävningen gick snabbt och utan problem. På tre veckor var den 2 000 kvadratmeter stora dammen klar och två veckor senare var den fylld med vatten från dräneringsrör och regnvatten som strömmade ner från omgivningarna.

Just grävandet av dammen var något extra tycker Per Leveau.

– Killarna från Markservice i Snårestad var duktiga och de tyckte att det var roligt och spännande att gräva dammen, säger han. Dem var skickliga och kunde sätta ner skopan på millimetern.

Området runt Haken är väl känt bland ornitologer som ofta kommer dit och skådar på det rika fågellivet.

– De har varit positiva till dammen och tror att den kommer att locka hit ännu fler fåglar, säger Per Leveau. Omkring 350 000 kronor har det kostat att bygga dammen. Per Leveau har tagit varenda öre ur egen ficka.

– Jag brydde mig inte om att ens söka bidrag, berättar han. Då måste man uppfylla vissa villkor och det kan ta ännu längre tid.

Men trots att alla myndigheter varit positiva har det tagit tre år innan dammen blev klar från det att projektet började.

Gert Ljungqvist

0411-55 79 06

gert.ljungqvist@allehandasyd.se

Faktaruta

Kvävefälla

Syrebrist och algblomning i Östersjön har under senare år blivit ett allt större problem.

Kväve och fosfor som läcker ut i havet via bäckar och åar anses orsaka algblomningen.

I dammar omvandlas ammoniumkvävet till harmlöst luftkväve via en process som kallas denitrifikation.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.