Annons

Fint besök hos folkhög-skolans filmare

Skurup • Publicerad 21 maj 2005
Kristina Meyton, Axel Danielson med skolkatten Leif och Hans-Erik Therus mötte dagens elever på folkhögskolan. De tre gick ut filmlinjen för fem år sedan och är i dag yrkesverksamma. Bild:Alexandra Navarro
Kristina Meyton, Axel Danielson med skolkatten Leif och Hans-Erik Therus mötte dagens elever på folkhögskolan. De tre gick ut filmlinjen för fem år sedan och är i dag yrkesverksamma. Bild:Alexandra NavarroFoto: 

Skurups folkhögskola hade storfrämmande från Göteborg igår.

De tre "föredettingarna" Kristina Meyton, Hans-Erik Therus och Axel Danielson från avgångs-klassen på filmlinjen 2000 var på besök.

Annons

–Vi har haft rätt många besök av gamla elever som idag arbetar professionellt, säger eleven Lina Bertilsson. Det är lärorikt.

Kristina Meyton och Axel Danielson gick båda vidare och knep två av de sex åtråvärda platserna på filmregissörlinjen på filmhögskolan i Göteborg. Hans-Erik Therus fortsatte sin högre utbildning på Dramatiska institutet.

De tre filmarna har utmanat den krassa filmverkligheten med dess tuffa konkurrens.

Kristina Meyton blev guld-baggenominerad med Bagaren i klassen bästa dokumentärfilm förra året. Axel Danielssons kortfilm Sommarlek har fått flera utmärkelser och köpts av SVT.

– Våga mera! utbrister Axel Danielsson framför Skurupseleverna. Skit i om 15 minuter av filmen är kass. De där 30 sekunderna som är dj-vligt bra räcker!

Kristina Meyton kommer in på ämnet mod. En känsla av trygghet i skapandet hjälper filmaren att lättare hitta sitt personliga språk.

Som genererar ärligare filmer.

– Allting är rörligt, inflikar Axel Danielson. Våra filmer utvärderades av både psykoanalytiker, antropologer och filmlärare.

Och en bra filmskola ska ha konflikter, försäkrar han. Och spänner ögonen i klassens tjejer:

– Lär er bara att gasta högre.

Annons

Livet på folkhögskolan känns långt borta för de tre gamla eleverna.

– Allting är precis sig likt, instämmer de i kör. Det är bara häcken som är borta och Leif som blivit fetare.

Skolkatten Leif får sin beskärda del av uppmärksamhet från finbesöket. Och spinner vidare.

Alexandra Navarro

skurup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons