Flaskkaos vid återvinningen i Abbekås

Värmen har satt sina tydliga spår i Abbekås. Framför allt vid glasåtervinningen utanför mataffären. Cisternen för färgat glas är proppfull och på marken runt om står över 100 flaskor.
Skurup • Publicerad 11 augusti 2004
BILD: MATZ JÖNSSON
BILD: MATZ JÖNSSONFoto: 

Flera personer tidningen talat med säger att det sett likadant ut i bortåt en vecka. En och annan har tvingats vända med sin last buteljer för att i stället köra till återvinningsstationen i Skivarp. Men förhoppningsvis ska problemet redan vara löst. Ekdahls åkeri i Malmö som sköter tömningen lovade att ta bort flaskorna under kvällen i dag. - Det här händer bara någon enstaka gång under sommaren. När det blir finare väder dricker folk mer, säger Peter Kristiansson, transportledare på Ekdahls åkeri. Han känner till situationen i Abbekås eftersom personer ringt direkt till företaget och informerat om hur det såg ut. Ekdahls åkeri tömmer cisternerna regelbundet var tredje vecka. Detta sker på onsdagar varför tömningen nu sker enligt ordinarie schema. Sommartid ökar antalet människor som vistas i trakten vilket även medför att det blir mer material som lämnas till återvinning. Merparten av flaskorna har ställts direkt på marken medan en del lagts i påsar som i sin tur placerats runt cisternen. Peter Kristiansson tror emellertid inte att motsvarande läge kommer att uppstå ytterligare en gång. - Det här hänger samman med värmen och semestern. Normalt är tömning var tredje vecka tillräckligt.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.