Annons

Fler kan få fjärrvärme om verket överlåts

Allt tyder nu på att utbyggnaden av fjärrvärmeverket äntligen kan komma att genomföras. Detta efter att det nåtts en principöverenskommelse som innebär att Lantmännen Energi AB tar över verket från NCC.
Skurup • Publicerad 14 januari 2005

Information om övertagandetgavs på kommunstyrelsens möte i onsdags och frågan ska nu närmast diskuteras i kommunfullmäktige. Därefter är det slutligen NCC som fattar det avgörande beslutet.

Anledningen är att företaget vill koncentrera sig på sina kärnverksamheter.

Annons

Blir det en överlåtelse innebär det också att kommunen inte längre har kvar möjligheten att ta över verket vilket ursprungligen var tanken.

Kommunalrådet Niklas Sjöberg (m) tycker emellertid att det inte är något negativt.

– Det är inte en kommuns angelägenhet att äga och driva en sådan här anläggning. Vi vill bara vara kunder i framtiden.

I dag är kommunen involverad genom bolaget Skurups Fjärrvärme AB vilket är det som ska tas över av Lantmännen.

Niklas Sjöberg säger att det fanns flera intressenter men att kommunen inte har något emot Lantmännen då de har erfarenhet av liknande anläggningar. Sedan en tid tillbaka har inga nya kunder kunnat kopplas in på fjärrvärmenätet. Verkets kapacitet har utnyttjats fullt ut samtidigt som NCC inte varit villiga att genomföra en utbyggnad.

Niklas Sjöberg säger att Lantmännen sagt att de med omedelbar verkan ska påbörja utbyggnaden. Eftersom det finns ett flertal fastighetsägare utmed nätets nuvarande sträckning som visat intresse av att ansluta sig bör det inte innebära några större ledningsarbeten. Ett problem som funnits ända sedan starten är att kommunen inte förbrukat så mycket fjärrvärme som man lovade för att NCC skulle gå in i projektet.

Något som medfört att kommunen fått betala för en underkonsumtion. Enligt förslaget ska den summan för åren 2005–2009 vara 550 000 kronor per år.

Summan reduceras dock när nya fastigheter som tillhör kommunen eller Skurupshem kopplas in.

Vid kommunstyrelsens möte ansåg socialdemokraterna att kommunen borde behålla möjligheten att ta över verket.

Matz Jönsson

SKURUP
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons