Fler lösa stenar har lagts ner

Arbetet med att lägga ner gravstenar skulle ursprungligen ha varit klart till midsommar, men nyligen har stenar på såväl Katslösa som Slimminge kyrkogård åtgärdats.
Skurup • Publicerad 8 september 2009
Nu är arbetet med att lägga ner alla de lösa gravstenarna på Slimminge kyrkogård klart. Från början var det tänkt att det skulle vara färdigt till midsommar. BILD: MATZ JÖNSSON
Nu är arbetet med att lägga ner alla de lösa gravstenarna på Slimminge kyrkogård klart. Från början var det tänkt att det skulle vara färdigt till midsommar. BILD: MATZ JÖNSSONFoto: 

Det var i våras som fackförbundet Kommunal krävde att flera hundra stenar på de fem kyrkogårdarna inom Villie församling skulle läggas ner.

Stenarna var alla lösa och riskerade att trilla och skada dem som arbetar på kyrkogårdarna.

I början på juni upprättades en plan som innebar att jobbet med att lägga de 460 stenarna ner skulle vara klart till midsommar. Redan i samband med att arbetet inleddes konstaterades dock att den tidsplanen var orimlig.

I stället var förhoppningen att vara färdig till semestrarna började.

Men så blev inte fallet. Villie, Örsjö och Solberga avverkades men kyrkogårdarna i Slimminge och Katslösa har inte hunnits med förrän efter semesterperioden.

– Stenhuggaren har haft mycket att göra. Dessutom tillkommer det kontinuerligt nya stenar som måste åtgärdas, säger Anders Mårtensson, kyrkoherde i Villie församling.

Vad han känner till är det många av de privata gravrättsinnehavarna som vill ha stenarna till minne av sina anhöriga resta och fastsatta igen. Men det kommer att ta tid.

Ett problem är att de lösa stenarna inte sätts fast med en gång utan att samtliga först måste läggas ner innan stenhuggaren kan börja sätta upp dem.

Anders Mårtensson säger att det ännu inte är klart vad som ska hända med de gravstenar som tillhör församlingen.

– Målsättningen är att så många som möjligt ska vara kvar. Men det är en kostnadsfråga.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.