Annons

Flera affärer sålde tobak till unga

Skurup • Publicerad 26 maj 2005
Hos Alexander Thomsen på Kupén blir det ett definitivt nej till att köpa tobak om kunden inte kan visa att hon eller han är över 18 år. BILD: MATZ JÖNSSON
Hos Alexander Thomsen på Kupén blir det ett definitivt nej till att köpa tobak om kunden inte kan visa att hon eller han är över 18 år. BILD: MATZ JÖNSSONFoto: 

Var tredje affär i Skurup som för tobaksvaror sålde till minderåriga. Det visar ett test som genomförts av Hassela Skåne.

För en vecka sedan lät de en person under 18 år gå in och försöka köpa cigarretter eller snus.

Annons

Sju av de 22 testade butikerna sålde utan att begära legitimation.

Fältsekreterare Jörgen Andersson tycker att resultatet är bekymmersamt.

– Vi får tips både från föräldrar och ungdomar om vilka ställen som säljer tobak till minderåriga. Vi har också kontaktat affärerna men de bara fortsätter.

Problemet som Jörgen Andersson ser det är att få är villiga att polisanmäla försäljningen och driva en rättslig process. Fredrik Eklöf, ordförande i föreningen Hassela solidaritet i Skåne, tror att mycket av ansvaret ligger på de enskilda expediterna.

– Våra testköpare har i flera fall blivit nekade tobak på ställen där vi hört att man brukar få köpa och tvärtom fått köpa på ställen som vi trodde var seriösa.

Kupén på Kyrkogatan i Skurup är en av de affärer som vägrade sälja tobak till testköparen.

Många ungdomar besöker butiken då de säljer skivor, läsk och godis samt hyr ut videofilmer.

– Det finns en del som försöker köpa tobak här. Men vi begär legitimation, säger butikens Alexander Thomsen.

Eftersom de flesta också hyrt filmer i affären och därmed varit tvingade att uppge sitt personnummer har personalen även möjlighet att gå in och kolla den vägen om köparen uppger sitt namn.

Alexander Thomsen blir emellertid inte överraskad när han hör att en tredjedel av butikerna i kommunen sålt tobak till minderåriga.

Annons

I testet gjordes även köp i Veberöd och Malmö. Där var resultatet bättre men det statistiska underlaget för Malmö är väldigt litet.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons