Annons

Flygnostalgi med Viggenplan

En sex meter hög SK 37 Viggen. Det är den senaste stoltheten som visas upp när Stenbäcks Flygmuseum på lördagen bjuder in till utställningsfest på temat flygnostalgi.
Skurup • Publicerad 31 augusti 2014
Tänka sig att svarta lådan i själva verket är en orange sådan. ”Just den här har suttit i ett trafikflygplan”, berättar Gösta Andersson.
Tänka sig att svarta lådan i själva verket är en orange sådan. ”Just den här har suttit i ett trafikflygplan”, berättar Gösta Andersson.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Allt ska vara nystädat och tiptop när det vankas utställningshelg i Stenbäck. Här är Rikard Andersson igång med högtryckstvätten.
Allt ska vara nystädat och tiptop när det vankas utställningshelg i Stenbäck. Här är Rikard Andersson igång med högtryckstvätten.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
”Det är en otroligt fin och avancerad maskin”, säger Gösta Andersson om sin SK 37 Viggen. Men drömmen är fortfarande att lyckas få tag i en Jas 39 Gripen eller en helikopter.
”Det är en otroligt fin och avancerad maskin”, säger Gösta Andersson om sin SK 37 Viggen. Men drömmen är fortfarande att lyckas få tag i en Jas 39 Gripen eller en helikopter.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

– Vi var uppe på Saab i Linköping och hämtade den. Det var ett både dyrt och slitsamt jobb att få hem den, och det blev en hel del svordomar, säger museiföreståndaren och eldsjälen Gösta Andersson.

Det var redan för två år sedan som försvarsmakten meddelade att flygplanet kunde bli hans. I vintras låg papperna redo och familjen Andersson begav sig iväg för att ta hem nytillskottet.

Annons

Vingar, nos och landningsställ fick monteras loss för att få hela pjäsen i fraktvänligt format. Därefter rullade den i långsamt mak, med hjälp av två stora lastbilar och en kranbil, ner till nya hemmet invid E 65.

– Vi monterade den provisoriskt redan då. Men de senaste dagarna har vi jobbat från tidiga morgnar till sena kvällar för att få ihop den ordentligt. Nu står den äntligen i sitt rätta skick, säger Gösta Andersson och lägger en hand på den grå plåten.

Världens största

SK 37 Viggen beskrivs som ett av världens största enmotoriga militärflygplan. Just detta exemplar ska ha gått som skolflygplan och varit ute på förband under enbart ett års tid.

– Sedan har det tillhört Saabs försökscentral, där man provar ut olika typer av utrustning. Men du vet, allt sådant är ju hemligstämplat, säger Gösta Andersson.

Med sina sex meters höjd från mark och upp till bakre fenans spets är det nya planet också museets största.

– Det är mäktigt, säger Gösta Andersson med uppenbar entusiasm i rösten.

Så är det också ett brinnande intresse som ligger bakom hela samlingen. Det var för 12 år sedan han fick tag i en Rolls Royce-motor från ett engelskt bombplan som skjutits ner under andra världskriget. Motor kom att ställas ut till allmän beskådan – och på den vägen är det.

Fler föremål

I garagehallen har den nu fått sällskap av flera andra motorer och mängder av diverse flygplansdelar. Och utöver militärplanen finns här en gyrokopter, segelflyg, bagagevagnar och militärfordon. Alltihop inköpt, fraktat och monterat med hjälp av eldsjälarnas egna kassor och händer.

Annons

– Och de som vill komma hit och titta får själva välja hur mycket de ska betala i inträde. Det har funkat bra hittills. Vi är ju inte ute efter att tjäna några stora pengar, säger Gösta Andersson, som haft besökare från såväl Japan som USA.

– Det är helt otroligt att de hittar hit. Faktiskt blir besökarna bara fler och fler, säger han och räknar med god tillströmning även under helgens satsning, då det dessutom bjuds på fika, våfflor och tältfest.

Idag såväl som imorgon är det öppettiderna 10–17 som gäller.

INTERNAL INTERNAL
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons