Föräldrar känner sigsvikna av kommunen

Först lades öppna förskola på Mås-vägen ner. Nu tvingas även föräldrar att ge upp sitt arbete med öppen verksamhet för mammor och pappor.
Skurup • Publicerad 28 december 2005
Mie Grzybek med Vigor och Stefan Carlsson med Anakin i famnen tycker den öppna verksamheten är viktig. bild: bass nilsson
Mie Grzybek med Vigor och Stefan Carlsson med Anakin i famnen tycker den öppna verksamheten är viktig. bild: bass nilssonFoto: 

– Vi känner oss väldigt besvikna på kommunen, säger Mia Grzybek. De har inte ställt upp alls för oss.

Hon och ett par andra mammor har under hösten drivit öppen verksamhet på Måsvägen dit föräldralediga mammor och pappor kan gå för att träffa andra föräldrar.

Sedan två veckor tillbaka ligger deras verksamhet nere och framtiden ser mörk ut.

De träffades två gånger i veckan i familjeförskolans lokaler där den öppna förskolan fanns tidigare.

Nu behöver kommunen de lokalerna för förskola och föräldrarna står utan lokal för sin verksamhet som är en förlängning av den nerlagda öppna förskolan.

– Det enda vi vill ha hjälp med är en lokal, säger Mia Grzybek. Allt annat kan vi sköta själva. På kommunen har man sett över sina lokaler men har inte kunnat skaka fram något till föräldrarna.

Utvecklingledare Agneta Fränngård på ksu-förvaltningen säger att man inser värdet av föräldrarnas öppna verksamhet och att man hade ställt upp med lokal om det funnits någon.

Samtidigt menar hon att behovet av öppen förskola har minskat när föräldralediga får ha sina barn på den vanliga förskolan.

– Det handlar om ett fåtal föräldrar som är intresserade av öppen verksamhet. De får klara sig själva. Men föräldrarna är välkomna till den öppna förskolan i Skiv-arp och kyrkan har även öppen förskola i Skurup, Villie och Skivarp, säger Agneta Fränngård.

Mie Grzybek tycker att den öppna verksamheten har betydelse för föräldrar med små barn.

– Den har inte spelat ut sin roll, säger hon. Själv bor hon en bit ut på landet och sätter stort värde på att träffa andra föräldrar och bryta isoleringen.

– Sedan har jag hört att kommunen hade någon slags koll på hur många som kom till den öppna verksamheten under hösten, säger hon. Det verkar som om de ville ta reda på hur många vi var. Och det känns inte så trevligt.

Tidigare fanns det tre öppna förskolor i kommunen. Två av dem lades ner för att spara pengar. Den öppna förskolan är inte obligatorisk. Flera andra kommuner har gjort likadant.

Skolverket kritiserade för en tid sedan kommunerna för att man lägger ner de öppna förskolorna.

– Öppen förskola har ett viktigt familjestödjande syfte. Många småbarnsföräldrar kan vara isolerade och genom öppen förskola får de möjlighet att träffa andra föräldrar och välutbildad personal, säger Ulla Nordenstam på Skolverket.

Efter nedläggningen av den öppna förskolan på Måsvägen 2004 försökte föräldrar själva driva verksamheten en tid.

Efter en tid tröttnade de och lade verksamheten på is.

Men i höstas startades den öppna verksamheten igen i oktober för att bli utan lokaler i mitten av december.

Gert Ljungqvist

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.