Fördelning av platser försenar borgarna

Ännu har den borgerliga fyrklövern inte bestämt sig för hur fördelningen av platser i kommunstyrelsen och beredningarna, som ersätter nämnderna i den nya organisationen, ska se ut.
Skurup • Publicerad 28 september 2002

Vid senaste mötet sent i fredags kväll tvingades de fyra partierna, m + c + fp + kd, dämpa sin optimism om att kunna presentera ett förslag redan i början på veckan. Niklas Sjöberg (m) säger att det nog troligen inte kan bli aktuellt med ett slutligt förslag förrän om minst en vecka till. - Det är inga större problem utan jag tycker fortfarande att det ser ljust ut. SPI deltog en kort stund av mötet men det gav inga klara signaler om hur de ska ställa sig. Om partiet inte vill binda sig till något block så är målsättningen att åtminstone få dem att lägga ner sina röster när fullmäktige ska rösta om vilken ledning kommunen ska ha den kommande mandatperioden. Sven Rosengren, som är folkpartiets förhandlare, säger att huvudalternativet är att bilda ett borgerligt styre baserat på partierna i fyrklövern. Något som medför att de i första hand hoppas få till stånd en form av valteknisk samverkan med SPI, och eventuellt också kommunens väl, för att få dessa att lägga ner sina röster i utbyte mot någon form av insyn i beredningar eller kommunstyrelse. Niklas Sjöberg har fått uppdraget att föra förhandlingar med de partier som står utanför den borgerliga fyrklövern. Sven Rosengren är dock också mycket förhoppningsfull när det gäller att nå en lösning som skulle kunna innebära ett borgerligt styre. - Det finns några frågetecken kvar men det är marginella saker. Det döljer sig ingen stor problematik bakom det. Någon gång i slutet av veckan kommer partierna att hålla nästa möte. Tills dess ska också SPI ha diskuterat internt hur de ställer sig till att stödja det borgerliga blocket.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.