Företag får tillgång till bredband

I somras fick de första hushållen i Abbekås tillgång till bredband genom nätet för kabel-tv. Det gäller bland annat Skurupshems bostäder. Nu har det blivit företagens tur.
Skurup • Publicerad 28 september 2002

- Vi tittar nu tillsammans med byalaget på olika lösningar. Antingen blir det trådbunden kommunikation eller trådlöst via radiolänk, säger Bengt Olsson, IT-tekniker på kommunen. Skillnaden i pris är relativt stort mellan de båda formerna där radiolänk utgör det dyrare alternativet. Den trådbundna kommunikation som diskuteras är att hyra in sig på Telias kopparkablar och på så vis slippa gräva ner egna ledningar. Bengt Olsson vet inte hur många av de hushåll i Abbekås som fått möjlighet att ansluta sig som också tagit chansen. Men han har inte hört några klagomål vilket kan tolkas som att försöket fått ett positivt utfall. Kommunens åtagande i utbyggnaden inskränker sig emellertid till att finnas med som rådgivare och till att hjälpa till i kontakten med Sydantenn som ansvarar för kabel-tv-nätet. Bengt Olsson säger att han hoppas att nästa steg i utvecklingen, att ansluta företagen, är nära förestående. En större utbyggnad till hushållen i Abbekås är däremot inte aktuell i dagsläget. Men om tillräckligt många skulle visa intresse kan Sydantenn låta fler få tillgång till kabel-tv och därmed också få möjligheten att ta sig ut på Internet den vägen.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.