Annons

Företag köper mark i Skurup

Delicious food har köpt en 13 000 kvadratmeter stor tomt vid Västergatan.
Skurup • Publicerad 9 september 2011

Även två ytterligare företag har visat intresse för att etablera sig i samma läge. Men vad som kan bli ett nytt industriområde oroar boende i närheten.

Området ligger mot ring­leden till mellan Västergatan och järnvägen. Sedan tidigare har Jackon option på en bit av marken. Nu har kommunen också sålt ett 13 400 kvadratmeter stort område till Delicious food. Därtill finns intresse att etablera ett företagshotell.

Annons

Delicious food finns i dag på västra industriområdet vid före detta Skånekötts lokaler och tillverkar charkuteriprodukter.

Företagets Dennis Jacobsen bekräftar markköpet men poängterar att inget ännu är bestämt när det gäller eventuell byggnation.

Både kommunalrådet Niklas Sjöberg (M) och kommunens mark- och exploateringschef, Bengt Hagberg, säger att de uppfattar det som att företaget är angeläget att komma i gång med en etablering relativt fort. Någon ansökan om bygglov har dock inte lämnats in.

Om det blir en etablering byggs en ny väg från Västergatan in på industriområdet. Den kommer då att ligga ganska nära ringleden.

Roger Nilsson bor vid Västergatan och är orolig för vad de nya planerna kan föra med sig. Framför allt är han bekymrad över att Delicious food köpt mark mot Västergatan till.

– Det är oerhört positivt att företag vill satsa i Skurup. Men jag förstår inte varför tillverkning som kan föra med sig buller eller os läggs så nära bebyggelse.

Området i sig är i dag klassat som industrimark. Att en eventuell etablering inte förläggs närmare järnvägen förklarar Bengt Hagberg med att markförhållandena där är sämre.

Niklas Sjöberg säger att kommunen i dag bara har två områden för industrier att bygga på. Förutom vid Västergatan är det söder om BQ pool nära Nils Holgersson företagspark. Men eftersom infrastrukturen är mer utbyggd vid Västergatan ligger det bäst till.

Bengt Hagberg påpekar att Delicious food sagt att de kommer att använda ny reningsteknik vid en eventuell etablering.

– Sedan blir naturligtvis miljöaspekterna föremål för en sedvanlig tillståndsprocess.

Niklas Sjöberg understryker att det kommer att hållas informationsmöten för boende samt personal på Ungdomens hus och Montessoriförskolan innan något bygglov godkänns.

Karin Ohlsson
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons