Förorenade massor lades upp i bullervall

Jordmassorna i bullervallen på Skivarps MK:s bana innehåller förorenad jord. Prover som tagits på jorden som kommer från Malmö visar att det finns zink och cancerogena kolväten. Även byggavfall som asfalt, virke och armeringsjärn.
Skurup • Publicerad 2 september 2009
Bullervallen med de förorenade massorna är upplagda nära Skivarpsån. Vallen ska dämpa ljudet från motorbanan. Arkivbild: Bass Nilsson
Bullervallen med de förorenade massorna är upplagda nära Skivarpsån. Vallen ska dämpa ljudet från motorbanan. Arkivbild: Bass NilssonFoto: 

Jorden skulle sorterats innan den kördes till Skurup från Malmö. Men så blev aldrig fallet.

Miljönämnden i Malmö fattade beslut att jorden skulle efterbehandlas den 29 april. Då var dock redan massorna transporterade till Skivarp och upplagda i bullervallen. Detta fick inte nämnden reda på förrän efteråt. Gatukontoret i Malmö lämnade inte korrekta uppgifter till miljönämnden.

Nu verkar det som att den förorenade jorden får ligga kvar i bullervallen som är placerad alldeles intill Skivarpsån.

– Skurup har tagit emot jordmassorna och vi kan inte göra något, säger Niklas Axheimer på miljöförvaltningen i Malmö. Vi kan inte säga till Skurups kommun hur de ska göra. Det får bli en fråga för miljöförvaltningen där.

Motorklubben fick mark-lov för att uppföra bullervallen av kommunen tidigare i år. Enligt marklovet får bara så kallat enert material användas i vallen. Vilket betyder naturligt material som jord, men även sten.

– Jag blir lite förvånad över uppgifterna om förorening, säger miljöchef Michael Horn.

Han var på plats vid ett tillfälle när bullervallen byggdes upp.

– Jag såg inget som tyder på några föroreningar, säger han.

Miljöförvaltningen i Skurup kommer inte att ta några prover på jorden eller vidta några åtgärder med anledning av uppgifterna från kollegorna i Malmö om föroreningar. – Vi kommer inte att vidta några åtgärder, säger Michael Horn. Klubben har ansvaret att anlägga vallen enligt marklovet. Fanns det något som inte hörde hemma där skulle de i så fall tagit bort det.

Skivarps motorklubbs ordförande Bengt Larsson tillbakavisar uppgifterna om att det skulle funnits föroreningar i jordmassorna.

– Miljöfolket har varit här och tittat när vi byggde upp den, berättar han.

Jordmassorna kommer från två gamla bullervallar vid Hövdingevägen i Malmö.

– Det var när man breddade vägen som bullervallarna grävdes ut, berättar Niklas Axheimer. På den tiden som vallarna lades upp var man inte så noga med innehållet jämfört med i dag.

Massorna från vägen skulle sedan efterbehandlas och avfall utsorteras. Detta gjordes dock aldrig utan Gatukontorets entreprenör körde de förorenade massorna till Skivarp.

Enligt gatukontoret hade miljöchefen i Skurup godkänt mottagandet och även tagit del av markproverna.

När Malmös miljöinspektör Niklas Axheimer kontaktade Skurups miljöchef Michael Horn visade det sig inte stämma. Han hade aldrig godkänt mottagandet. Däremot hade Michael Horn tagit del av provsvaren.

Gatukontoret i Malmö har sedan i en skrivelse uppgivit att jordmassorna kördes till Skurup i osorterat skick två omgångar i början av april.

Gert Ljungqvist gert.ljungqvist@allehandasyd.se
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.